Skip to main content

Dan Slovenske vojske 2024

Praznujmo skupaj DAN SLOVENSKE VOJSKE

v torek, 14. maja 2024, v dvorani Tabor in pred njo

Kaj se bo dogajalo

V torek, 14. maja 2024, boste lahko v dvorani Tabor in pred njo spremljali celodnevno dogajanje in ob tem spoznavali različne poklice, ki jih opravljajo pripadnice in pripadniki Slovenske vojske – od pilotov, vojakov pehotne enote, glasbenikov, vodnikov psov in upravljavcev dronov do zdravstvenih tehnikov, inženirjev in pripadnikov športne enote.

Na ogled bodo taktično-tehnična predstavitev opreme in enot Slovenske vojske, dinamične predstavitve in možnost preizkusa v vojaških veščinah. Vmes boste lahko poklepetali s pripadnicami in pripadniki ter iz prve roke izvedeli, kaj pomeni biti v službi domovine. Srčnost, enotnost, vztrajnost, osredotočenost na skupni cilj in moštveni duh so vrednote, ki jih spremljajo ne le pri opravljanju poklica, temveč tudi v vsakodnevnem življenju.

Prav tako boste lahko spoznali različne možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko – od prostovoljnega služenja vojaškega roka in vključevanja v pogodbeno rezervo do vojaških taborov za mlade, možnosti opravljanja obveznega praktičnega izobraževanja ter priložnosti za pridobitev štipendij za dijake in študente.

Večerni program se bo začel ob 18. uri s protokolarno slovesnostjo, ki ji bo sledil koncert Big banda Orkestra Slovenske vojske z gosti, znanimi slovenskimi glasbenicami in glasbeniki. Zabavali vas bodo Nina Pušlar, Vlado Kreslin, Tomislav Jovanović Tokac in Leopold I., na sporedu pa bo tudi glasbeno presenečenje.


P R O G R A M


10.00–17.00

Okolica dvorane Tabor v Mariboru – vstop na prizorišče brezplačen

Predstavitev in ogled opreme in enot, preizkus v vojaških veščinah

  • predstavitev več kot 20 enot Slovenske vojske in 50 poklicev (pehota, protioklep, zračna obramba in vojaško letalstvo, mornarica, enota za specialno delovanje, inženirstvo, artilerija, vojaško gorništvo, mehanik, vzdrževalec oborožitve in vozil, zračna obramba, JRKBO, komunikacijsko-informacijsko področje, mornarica, vojaško letalstvo, nadzor zračnega prometa, logistika, vojaška policija in njena specializirana enota SEVP, vojaška zdravstvena enota, garda, orkester, vojaški muzej, športna enota z vrhunskimi športniki …)
  • predstavitev Slovenske vojske, njenega poslanstva in njenih nalog ter pripadnic in pripadnikov
  • predstavitev vozil in tehnike ter oborožitve Slovenske vojske, na ogled bosta tudi tanka M-84
  • predstavitev možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko, zaposlitve, temeljnega vojaškostrokovnega usposabljanja in vstopnih pogojev za zaposlitev
  • predstavitev kariernih izobraževanj in usposabljanj ter Centra vojaških šol
  • možnost streljanja na simulatorjih (AP F2000, pištola Noptel, trenažer Spike, robotske tarče, VBS3)
  • usposabljanja iz temeljnih postopkov oživljanja


Šov program Garde Slovenske vojske

Ob 12., 14. in 16. uri bodo pred dvorano Tabor dinamične predstavitve gardne enote, ki bo prikazala posebna postrojila, t. i. šov program.

 

18.00–20.30

Dvorana Tabor – slovesnost ob dnevu Slovenske vojske s koncertom Big banda Orkestra Slovenske vojske z glasbenimi zvezdami – Vladom Kreslinom, Nino Pušlar, Tokacem, Leopoldom I. in glasbenim presenečenjem. Izkupiček od prodanih vstopnic bo Ministrstvo za obrambo namenilo za pomoč prizadetim v lanskoletnih poplavah.

Na slovesnosti bomo zbrane nagovorili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar kot slavnostna govornica, minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš.

Protokolarni slovesnosti bo sledil koncert Big banda Orkestra Slovenske vojske z gosti, znanimi slovenskimi glasbenicami in glasbeniki. Zabavali vas bodo Nina Pušlar, Vlado Kreslin, Tomislav Jovanović Tokac in Leopold I., na sporedu pa bo tudi glasbeno presenečenje.

Prireditev bosta povezovala Mojca Mavec in Mario Galunič.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava