Skip to main content

SLOVAŠKA – Aktivnost okrepljene pozornosti (enhanced Vigilance Activities – eVA)

Vlada Republike Slovenije je 23. marca 2022 na seji sprejela namero o sodelovanju skupno do 200 pripadnikov Slovenske vojske vključno z nacionalnim podpornim elementom in štabnim osebjem v Natovi bojni skupini na Slovaškem v okviru Aktivnosti okrepljene pozornosti (angleško enhanced Vigilance Activities – eVA) - z možnostjo rotacij.

V aktivnosti okrepljene pozornosti eVA  znotraj bojne skupine sodelujejo Češka kot vodilna država, Nemčija, Slovaška, ZDA in Slovenija, ki  skupaj tvorijo bataljonsko bojno skupino.

Slovenska vojska je v prvi fazi na Slovaško, v kraj Lest (vzhodno od Bratislave) napotila 101 svojega pripadnika. Glavnino kontingenta  predstavlja lahka motorizirana pehotna četa. Pripadniki Slovenske vojske  bodo  sodelovali pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti, v sklopu aktivnosti za zagotavljanje in vzdrževanje pripravljenosti v podporo celoviti in okrepljeni odvračalni ter obrambni drži zavezništva. To vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne aktivnosti, vključno z ukrepi za zaščito sil bojne skupine.

Vzpostavitev teh enot je bila v luči ruske agresije na Ukrajino podprta na najvišji politični ravni v zavezništvu, vključno z Republiko Slovenijo, zato  sodelovanje v tem okviru odraža solidarnost, odgovornost in verodostojnost Republike Slovenije kot članice Nata pri krepitvi zavezniške odvračalne in obrambne drže. Sodelovanje v tej Natovi bojni skupini bo imelo koristne transformacijske učinke za Slovensko vojsko v smislu krepitve njene pripravljenosti, bojne sposobnosti in povezljivosti z zavezniškimi oboroženimi silami.

Ustanovitev Natove Aktivnosti okrepljene pozornosti predstavlja odločilno sporočilo kohezije in solidarnosti. Ti ukrepi povečujejo pripravljenost, odvračajo agresijo in jasno kažejo trdno zavezanost Nata k obrambi vseh zaveznic. Ob že obstoječih štirih bojnih skupinah v baltskih državah in na Poljskem ima tako Nato osem večnacionalnih bojnih skupin od Baltika do Črnega morja.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava