Skip to main content

Slovenska vojska v številkah

Sestava Slovenske vojske

podatki za FEBRUAR 2024

Slovensko vojsko sestavljajo pripadniki stalne in rezervne sestave. Stalna sestava so poklicni pripadniki Slovenske vojske, rezervna pa državljani, ki sklenejo pogodbo o službi v rezervni sestavi.

Stalna sestava

6150

 

 

Pogodbena rezerva

895

 

 

Stalna sestava

Stalna sestava so poklicni pripadniki vojske: vojaki, podčastniki, častniki in vojaški uslužbenci (vojaške osebe) ter civilne osebe. Civilne osebe delajo v vojski, vendar ne opravljajo vojaške službe.

Številčno stanje aktivnih pripadnikov Slovenske vojske znaša 6150 pripadnikov stalne sestave in 895 pripadnikov pogodbene rezervne sestave, kar skupno znaša 7045 pripadnikov mirnodobne sestave Slovenske vojske. Trenutno je v vojaško službo vpoklicanih 87 pogodbenih rezervistov, tako da je aktivnih pripadnikov Slovenske vojske skupaj 6237.

Rezervna sestava (pogodbena rezerva)

Rezervna sestava Slovenske vojske so državljani, ki na podlagi prostovoljne odločitve z Ministrstvom za obrambo sklenejo pogodbo o opravljanju službe v rezervni sestavi Slovenske vojske.

Prostovoljno služenje vojaškega roka

Od ukinitve obveznega služenja vojaškega roka Slovenska vojska državljanom nudi možnost prostovoljnega služenja vojaškega roka.

Razmerje med spoloma

Politika enakosti spolov je upoštevana tudi v Slovenski vojski. Njen prvi pokazatelj je visok odstotek pripadnic zaposlenih v vojski.

Moški

5102

(delež: 83.0 %)

 

Ženske

1048

(delež: 17.0%)

 

Plačni sistem v Slovenski vojski

Plačni sistem v Slovenski vojski je del plačnega sistema zaposlenih v javni upravi. Zaposleni so razporejeni v plačilne razrede glede na stopnjo izobrazbe in delovno mesto, osnovni plači pa se prištevajo dodatki.

Več o plačah, plačilu na mednarodnih operacijah in misijah, nagradah, bonitetah najdete na: https://postanivojak.si/zelim-se-prijaviti/placa-poklicnega-vojaka/ 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava