Skip to main content

Inženirstvo

Inženirstvo je rod vojske v sestavi Slovenske vojske opremljen in usposobljen za izvajanje inženirske podpore bojevanja v vseh pogojih bojevanja in je osnovni nosilec inženirske zagotovitve. Inženirske enote realizirajo inženirsko zagotovitev bojevanja v sodelovanju z enotami ostalih rodov in služb ter civilno zaščito, pri čemer maksimalno koristijo naravne ugodnosti zemljišča ter v miru izvedene priprave. Inženirstvo zagotavlja enotam Slovenske vojske premičnost na bojišču, izvaja zahtevna specialistična dela na ureditvi bojišča, ovira nasprotnikovo prodiranje v obrambno območje in samostojno izvaja inženirsko bojevanje.
      
Inženirske enote v Slovenske vojske  izvajajo: premagovanje ovir, izdelava prehodov, rušenje, preprečevanje dostopa na območje, vojaško iskanje, čiščenje poti/območij, izdelavo/izboljšavo vojaških cest, izdelavo/izboljšavo premostitvenih objektov, pripravo in organizacijo desantnih prehodov rek, jezer in poplavljenih območij, gradnjo zaščitnih struktur/fortifikacij, prikrivanje in zavajanje, upravljanje z grožnjami eksplozivnih snovi, podpora JRKBO enotam ter zbiranje aktualnih inženirskih podatkov.

Eksplozivne snovi in eksplozivne polnitve

Eksplozivne snovi so spojine in zmesi, ki pod določenimi zunanjimi vplivi, kot so udar, iskra, trenje itd., zelo hitro razpadejo v druga, stabilnejša agregatna stanja, pri čemer se sprošča kemično vezana energija. 

Eksplozivne polnitve (EP) predstavljajo računsko določeno količino eksploziva, ki je potrebna za rušenje določenega elementa in je pravilno oblikovana in postavljena na element.

Različni dobavitelji

Eksplozive v glavnem delimo glede na kemično sestavo (na čiste kemične spojine (npr. trotil, pentrit, heksogen) in mehanične zmesi (npr. trotil + heksogen) ter glede na praktično uporabo (potisni ali fugasni - poraba v obliki brezdimnega in dimnega smodnika za polnjenje pehotnega streliva in raket ter amoniti in dinamiti, rušilni ali brizantni - za rušenje različnih materialov, inicialni, ki se uporabljajo se pri izdelavi kapic in vžigalnikov ter pirotehnične zmesi.

Sredstva za vrvični vžig eksplozivnih polnitev

Med sredstva za vžig z vžigalno vrvico sodijo počasi goreče in detonatorske vžigalne vrvice, detonatorske kapice št. 8, minerska vžigalica in tleči stenj. 

Različni dobavitelji

Počasi goreče vžigalne vrvice (navadne) so namenjene za vžiganje detonatorske kapice št. 8 in črnega smodnika. Hitrost izgorevanja je 1 cm v 1 - 1,5 s.

Detonatorska vžigalna vrvica je namenjena za hkraten vžig večjega števila minskih nabojev na večji ali manjši oddaljenosti. Gori (detonira) s hitrostjo 6000-7000 m/s.

Detonatorska kapica št. 8 je namenjena za vžig eksplozivnih nabojev. Poznamo dve vrsti vžigalnih kapic: acidne in fulminatne.

Sredstva za električni vžig eksplozivnih polnitev

Za električni vžig eksplozivnih polnitev uporabljamo električno detonatorsko kapico, prevodnik,vire električnega toka in merilne instrumente.

Različni dobavitelji

Električna detonatorska kapicaje namenjena za trenutno ali zadržano vžiganje vseh eksplozivnih polnitev.

Za vžig električnih detonatorskih kapic uporabljamo strojčke za električni vžig, suhe baterije, akumulatorje.

Strojčki za električni vžigso namenjeni za hkraten vžig večjega števila eksplozivnih polnitev. Lahko so indukcijski strojčki ali kondenzatorski strojčki.

Minoiskalec – Dr. Foerster Minex2FD 4.500

Minoiskalec je kompaktna naprava namenjena odkrivanju vseh vrst kovin. Uporablja se za iskanje vseh vrst proti pehotnih min z majhno vsebino kovin. Slovenska vojska razpolaga z več različnimi modeli minoiskalcev. 

Deluje po metodi kontinuiranega magnetnega valovanja. Zaradi indukcije v kovinskem objektu in povratne reakcije na sprejemnih navitjih, prihaja do spremembe velikosti magnetnega valovanja, odvisno od vrste materiala to se elektronsko obdela in signalizira operaterju.

Dr. Foerster, Velika Britanija

Osnovni podatki
Masa minoiskalca:2,5 kg
Masa kompleta:6,75 kg
Dolžina:850 – 1600 mm
Premer iskalne sonde:290 mm
Območje delovanja:-30 do +55 °C
Baterija:3x4,5 V
Čas delovanja:70 h

Vrtalnik – Atlas Copco Pionjar 120

Motorni vrtalnik je namenjen za vrtanje lukenj v beton in kamen. Z dodatnimi orodji se uporablja tudi za  razbijanje kamna, lomljenje betona, asfalta in podobno.

Pionjar 120 uporablja dvotaktni motor. V sestavi kompleta je poleg vrtalnika še več različnih priključkov, zaščitna čelada, kanistri za gorivo, orodje za vzdrževanje.

Atlas Copco

Osnovni podatki
Masa:26,0 kg
Dolžina:730 mm
Obrati:2.6000 obratov/min
Globina vrtanja:Do 6 m
Hitrost vrtanja:Do 350 mm/min
Motor:185 ccm
Poraba:1,4 l/h
Masa kompleta:90 kg

Kompresorsko orodje – DOA Aspid 8

Hidravlični agregat ASPID s kompletom orodij je enostaven in vsestransko uporaben agregat, ki je namenjen za vrtanje v kamen in les, lomljenje kamna, asfalta, betona, teptanje, utrjevanje ter rezanje asfalta, betona in lesa. 

Slovenska vojska uporablja tako verzije z dizel kot tudi bencinskimi motorji. V sestavi kompleta je poleg kompresorja še več različnih priključkov: vijačnik, vrtalnik, žaga, črpalka, različni svedri.

DOA, Italija

Osnovni podatki
Masa:70 kg
Dimenzije:850 x 600 x 650 mm
Pretok olja:20 l/min
Tlak:140 bar
Motor: 
Poraba: 

Komplet za rušenje – KR M-06

Komplet za rušenje je namenjen izdelavi vseh vrst mrež (električnih in vrvičnih) pri izvajanju nalog rušenja.  

Sestava kompleta omogoča varno in hitro pripravo materiala ter objektov za rušenje.

Slovenija

Osnovni podatki
Masa:11,0 kg
Dimenzije:400 x 250 x 240 mm
Sestava:razne klešče, deščica za rezanje,
tračni meter, kladivo, sekira,
izvijači, ohm meter, minerski kabel,
strojček za vžig in potrošni material

Komplet za miniranje in razminiranje – Spinel KMIR M-03

Komplet za miniranje in razminiranje je namenjen za dela pri izdelavi minskih polj, izvidovanje in izdelavi prehodov v minskih poljih.  

Sestava kompleta omogoča varno in hitro izdelavo oziroma označevanje minskega polja.

Slovenija

Osnovni podatki
Masa:31,0 kg
Dimenzije:580 x 410 x 380 mm
Sestava:tipalke, značke za označevanje
mesta mine, značke-smerokazi za
označevanje prehoda v minskem polju,
različne vrvice, baterijska svetilka, busola, kljuke za izvlek min

Desantni čoln - Zodiac FC 470

Desantni čoln se uporablja za prevoz ljudi in tovora preko vodnih ovir. V taktičnem smislu se uporablja za prevoz desanta, kot pomoč pri izdelavi mostov in splavov iz priročnih sredstev. Lahko se tudi uporabi pri miniranju/razminiranju rečnega toka, za reševanje iz vode in varovanja porečja.   

V čoln se lahko vkrca največ 10 oseb, oziroma največ 1250 kg tovora. Dovoljena je montaža izvenkrmnega motorja maksimalne moči 65 KM. Mostne enote SV za pogon desantnega čolna običajno uporabljajo izvenkrmni motor Johnson 40. 

Zodiac Milpro, Francija

Osnovni podatki
Masa:146 kg
Dolžina:4,7 m
Širina:1,75 m
Nosilnost:1.250 kg
Čas napihovanja:120 s
Število komor:8

Prehod skozi minsko polje – Drew Defence L-PEMBS

L-PEMBS (Light Portable Explosive Minefield Breaching System) je lahek prenosni sistem namenjen izdelavi prehodov v minskih poljih.

Sistem sestavljajo v linijo povezane eksplozivne polnitve, ki se, s pomočjo rakete,  izstrelijo preko minskega polja. S sistemom izdelamo prehod preko minskega polja za posameznika razdalje do 74 m in širine 40 – 50 cm (odvisno od vrste min v minskem polju). 

Drew Defence, Nemčija

Osnovni podatki
Masa:16,5 kg
Dimenzija:490 x 400 x 210 mm
Eksploziv (skupaj):8,3 kg
Eksploziv 8posamezni naboj):100 g
Mak. dolžina delovanja:74 m
Mak. širina delovanja:0,5 m
Priprava:60 s
Posadka:1

Montažni most - MabeyCompact 200

C-200 je logistični most. Osnovni namen mostuje premagovanje suhih in vodnih ovir z izdelavo enorazponskih ali večrazponskih mostov.  

Glavni deli mostu so rešetke (navadne/specialne), prečniki, ojačitveni elementi, elementi cestišča ter vezni elementi. Most se postavlja v različnih konstrukcijah od MLC 20 do MLC 80. Pri čemer MLC pomeni največjo nosilnost mostu v tonah.

Mabey, Velika Britanija

Osnovni podatki
Nosilnost:MLC 80
Dolžina (enorazponski):12 do 60 m
Dolžina (večrazponski):preko 80 m
Širina mostu:6 m
Širina cestišča:4 m
Masa: 
Posadka:10 vojakov

Taktični lansirni most– EADS Dornier Eurobridge

TLME je namenjen za premagovanje suhih in vodnih ovir brez vmesnih podpor. Omogoča premostitev ovir širin 11,2m, 17,6m, 24m, 30,4m in 36,8m z razponi mostu 14m, 21m, 27m, 33m in 40m.  

Širina mostu znaša 4,4m. Sestavni deli mostu so: lansirno vozilo z dvigalom in lansirnim sistemom ter štiri transportna vozila z naloženimi sestavnimi deli mostu. TLME omogoča vožnjooklepnih goseničnih vozildo razreda obremenitve MLC 70K in kolesnih vozil do razreda obremenitve MLC 35R.

EADS Dornier, Nemčija

Osnovni podatki
Nosilnost:MLC 70
Dolžina:do 40 m
Širina mostu:4,4 m
Masa:31 t
Čas postavitve (40 m):90 min
Hitrost vožnje po mostu:do 25 km/h
Posadka:11 vojakov

Jurišni most - ZTS Martin MT55A

Tank nosilec lansirnega mostu je namenjen premoščanju suhih, vodnih in protitankovskih ovir širine do 17 m.   

Lansirni most v svoji sestavi nima mostnih podpor, ki bi omogočile postavitev naslednjega razpona mostu. Vozilo lahko premaga vodno oviro do globine 1,4 m brez sistema za premikanje pod vodo, oziroma do globine 4 m in širine do 1.000 m s sistemom za premikanje pod vodo.

ZTS Martin, Slovaška

Osnovni podatki
Nosilnost:MLC 50
Dolžina:18 m
Širina mostu:3,3 m
Masa:6,5 t
Čas postavitve:3 min
Komplet:1x most, 1x nosilec mostu
Posadka:2

Tovorno vozilo – Iveco Eurotraker MP 380 E 48W

Vozilo je namenjeno za prevoz razsutega tovora in ostalega kosovnega materiala primernega za prevoz na nepokritem prostoru ter vleko prikolic.  

Iveco, Italija

Osnovni podatki
Moč motorja:480 KM (353KW)
Nosilnost vozila:18550 kg
Dovoljena skupna masa:33000 kg
Največja hitrost:90 km/h
Rezervoar:300 l
Dolžina:8,1 m
Širina:2,5 m
Višina:3,4 m
Prostornina tovornega dela:12,3 m3

Prikolica za prevoz razsutega tovora - ITAS-PTI TA 1823 L

Prikolica za prevoz razsutega tovora se uporablja za prevoz razsutih tovorov in drugih.  

Prikolica je kipe konstrukcije in omogoča prevoz cca. 10 m3 razsutega tovora. Prikolica je v kompletu z vozilom Iveco Evrocargo. 

ITAS-PTI, Slovenija

Osnovni podatki
Nosilnost:13.400 kg
Dovoljena skupna masa:18.000 kg
Dolžina:7.200 mm
Širina:2.550 mm
Višina:3.000 mm
Prostornina tovornega dela:9,84 m3

Nizkopodna prikolica - ITAS-PTI A24TL

Nizkopodna prikolica se uporablja za prevoz gradbenih strojev in drugih težkih tovorov.  

Prikolica je triosna in omogoča prevoz vseh gradbenih strojev z katerimi razpolaga Slovenska vojska. Prikolica je v kompletu z vozilom Iveco Evrocargo.

ITAS-PTI, Slovenija

Osnovni podatki
Nosilnost:22.630 kg
Dovoljena skupna masa:30.000 kg
Dolžina:10.200 mm
Širina:2.550 mm
Višina:3.500 mm
Višina ploščadi:900 mm

Valjar - Ammann ASC 150

Samohodni vibracijski valjar spada med inženirska sredstva za izvajanje nalog izdelave, vzdrževanja ali popravila začasnih vojaških poti, letališč in podobnih objektov horizontalne infrastrukture.  

Namenjen je za stabilizacijo materiala (zemlja, pesek, asfaltni sloji) zemlje, asfaltnih slojev, utrjevanje nasipov iz peska, utrjevanje cest, parkirišč in podobno. Stabilizacija se izvaja z vibriranjem, v nekaterih primerih pa samo z valjanjem.

Ammann, Švicarska

Osnovni podatki

Vrsta in količina goriva:

Dolžina vozila:5.686 mm
Širina vozila:2.500 mm
Višina vozila:3.080 mm
Moč motorja:116 kW
Največja možna hitrost:7 km/h
Maksimalni vzpon:60 %
Vrsta in količina goriva:dizel, 410 l
Povprečna poraba goriva:12,5 l/uro

Kopač / nakladač - Caterpillar 428F2

Kopač/nakladač uvrščamo med inženirska sredstva za izvajanje nalog utrjevanja. Je univerzalni delovni stroj namenjen za izkope, nakladanje in premikanje zemlje ob pomožnih delih pri izdelavi cest, objektov in podobno.  

Omogoča uporabo več orodij, kot je izkopna žlica, žlica za nakladanje, pnevmatsko kladivo in podobno. Slovenska vojska razpolaga z več različnimi modeli.

Caterpillar, ZDA

Osnovni podatki
Dolžina vozila:5.734 mm
Širina vozila:2.352 mm
Višina vozila:3.779 mm
Moč motorja:70 kW
Prazno vozilo:8.425 kg
Največja dovoljena masa:11.000 kg
Vrsta in količina goriva:Dizel, 160 l

Bager - New Holland E 195 EL

Bager uvrščamo med inženirska sredstva za izvajanje nalog utrjevanja. Namenjen je za izvajanje raznih vrst zemeljskih del, predvsem pa za izkop in natovarjanje razsutega materiala.

Osnovno orodje je izkopna žlica za izkop materiala, poleg žlice pa uporablja tudi hidravlično udarno kladivo za razbijanje kamenja in betona. Konstrukcija bagra goseničarja omogoča premikanje in delo na slabo utrjenem zemljišču (zemljišče nizke nosilnosti) pri tem pa se lahko izkop materiala izvaja nad ali pod nivojem gosenic.

New Holland, Italija 

Osnovni podatki
Dolžina vozila:8.080 mm
Širina vozila:2.530 mm
Višina vozila:3.100 mm
Moč motorja:112 kW
Maksimalni vzpon:65 %
Največja dovoljena masa:16790 kg
Vrsta in količina goriva:dizel, 270 l
Poraba goriva:18 l/uro

Nakladalec – IMK 14. oktober ULT 160 C

ULT 160 C je namenjen predvsem za nakladanje razsutega materiala (zemlja, pesek, drobljenega materiala in podobno), iz predhodno nasipanega materiala na kupe, na tovorna vozila.

Zaradi konstrukcijske oblike, teže in moči ga lahko uporabimo za izvleko poškodovane tehnike. Uporaben je za pomožna dela kot je odkrivanje humusa, rinjenje odkopanega materiala na določeno razdaljo, čiščenje in ravnanje terena, prenašanja materiala iz enega mesta na drugo in kopanje kanalov.

IMK 14. Oktober, Srbija (Jugoslavija)

Osnovni podatki
Dolžina vozila:6.950 mm
Širina vozila:2.608 mm
Višina vozila:3.570 mm
Moč motorja:121 kW
Največja hitrost:50 km/h
Teža tovora:6.000 kg
Vrsta in količina goriva:dizel, 230 l
Poraba goriva: 

Protibombna obleka - Allen-Vanguard EOD9

EOD tehniki Slovenske vojske nosijo bombno obleko med odstranjevanjem neeksplodiranih sredstev, ter med postopki, ko preverjajo potencialne grožnje.

Obleka zagotavlja največjo stopnjo zaščite proti razdrobljenim delcem, sili eksplozije in termičnimi učinki v primeru detonacije. V Slovenski vojski uporabljajo različne tipe oblek glede na stopnjo zaščite.

Allen-Vanguard, Kanada

Obleka vsebuje hlače, jopič, balistično zaščito, čelado, podobleko in torbo za nošenje. Masa celotne obleke (z vso dodatno opremo) je približno 70 kg.

Obleka zagotavlja eno najboljših balističnih zaščit med vsemi protiminskimi oblekami. Omogoča snemanje dela EOD tehnika. Vgrajeno ima radijsko zvezo ter hlajenje obleke.

Teleskopska roka - Allen-Vanguard TM600

Teleskopska roka omogoča EOD tehniku manipuliranje z eksplozivnimi telesi na daljavo. Uporablja se predvsem ob primerih, ko manipulacijski robot nima dostopa.

Teleskopska palica ima svoj vir napajanja, omogoča delovanje na razdaljah do 3 metre ter premikanje in prijemanje sumljivih sredtev.

Allen-Vanguard, Kanada

Osnovni podatki
Masa:29,9 kg
Dolžina palice:1.500 – 3.000 mm
Celotna dolžina:4.650 mm
Nosilnost (prijem)6,8 kg
Nosilnost (dvig)18,1 kg

Prenosni rentgen – Logosimagining ORAMA II

Prenosni rentgen omogoča pregledovanje sumljivih predmetov na licu mesta, brez da bi bilo potrebno premakniti sumljivi paket ali predmet. 

Na eno stran se postavi vir sevanja (rentgenski žarki), za objektom pa se postavi detekcijska plošča. Rentgenska slika se lahko iz varne razdalje opazuje na prenosnem računalniku, ki je del kompleta.

Logosimagining, ZDA

Osnovni podatki
Detektor:Amorfni Silikon z TFT
Detekcijska površina:423 x 358 mm
Resolucija:3.328 x 2.816 pix
Masa (plošča):5,3 kg
Dimenzija (plošča):475 x 400 x 18 mm
Temperaturno območje:-20 do +50 °C

Manipulacijski robot – IRobot 510 PackBot

Robot 510 PackBot je namenjen odkrivanju, premikanju, nevtralizaciji, odstranjevanju in uničevanju eksplozivnih naprav in se uvršča med srednje robote.

V nevarnih razmerah nadomešča človeka in omogoča posreden pristop k eksplozivni napravi, predvsem kjer prideta do izraza njegova moč in teža.

IRobot, ZDA

Osnovni podatki
Dolžina:686 mm
Širina:521 mm
Višina:178 mm
Masa:5,38 kg
Tovor:do 13,61 kg
Hitrost:9,3 km/h
Vertikalna ovira: 
Vzpon: 

Manipulacijski robot – Telerob 302601 »Teodor«

Telerob 302601 »Teodor« je namenjen odkrivanju, premikanju, nevtralizaciji, odstranjevanju in uničevanju eksplozivnih naprav in se uvršča med težje robote. 

V nevarnih razmerah nadomešča človeka in omogoča posreden pristop k eksplozivni napravi, predvsem kjer prideta do izraza njegova moč in teža.

Telerob, Nemčija

Osnovni podatki
Dolžina:1.300 mm
Širina:685 mm
Višina:1.240 mm
Masa:375 kg
Tovor:do 350 kg
Hitrost:3 km/h
Vertikalna ovira:250 mm
Vzpon:45°
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava