Skip to main content

MALI – Misija EU za usposabljanje oboroženih sil Malija (EU Training Mission – EUTM)

Vse od upora oboroženih skupin januarja 2012 na severu države se Mali sooča z nestabilnimi političnimi in varnostnimi razmerami, kar še najbolj občuti lokalno prebivalstvo. Število notranje razseljenih je preseglo raven 200.000. Dodatno se je okoli 150.000 beguncev iz Malija zateklo v sosednje države (Mavretanijo, Niger, Burkino Faso in Alžirijo). Po ocenah  humanitarno pomoč potrebuje okrog 4,2 milijona ljudi. Humanitarno krizo še dodatno poglablja nestabilna politična in varnostna situacija, ki se je v drugem tednu januarja 2013 še poslabšala zaradi povečanja števila napadov terorističnih skupin, ki so med drugim zavzele strateško mesto Konna v središču države. Obstajala je velika bojazen, da bodo teroristične skupine vojaško invazijo nadaljevale proti jugu, zato so malijske oblasti za pomoč zaprosile Francijo, ki se je odzvala z zračnim posredovanjem na severu in misijo varovanja prebivalstva na jugu države.

Na zaostreno varnostno situacijo v Maliju, ki je začela dobivati regionalne in celo globalne razsežnosti, se je odzvala tudi celotna mednarodna skupnost. Na pobudo Francije je bil dvakrat sklican Varnostni svet Organizacije združenih narodov, ki je države članice pozval k sodelovanju pri reševanju krize v Maliju, še posebej pri pomoči malijskim oboroženim silam pri zmanjšanju terorističnih groženj. Izrazil je odločenost nadaljevati implementacijo vseh resolucij o Maliju (še posebej resolucije št. 2085) ter v tem kontekstu pozval k čimprejšnji napotitvi afriško vodene mednarodne podporne misije v Maliju (AFISMA). Poleg tega je na drugi seji Franciji izrazil polno podporo in njenemu posredovanju pripisal vso legitimnost.

Ob tem je Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS) sprejela odločitev o takojšnji napotitvi njenih sil v okviru misije AFISMA. Svoje sile, ki naj bi štele 3.300 pripadnikov, bodo v okviru omenjene misije prispevale Nigerija, Senegal, Burkina Faso, Togo, Čad in Niger.

Na zaostreno varnostno situacijo v Maliju, ki je začela dobivati regionalne in celo globalne razsežnosti, se je odzvala celotna mednarodna skupnost, vključno z EU. Na izrednem zasedanju Sveta za zunanje zadeve EU, ki je potekalo 17. januarja 2013 v Bruslju, so članice ostro obsodile teroristična dejanja ter podprle odzive regije in mednarodne skupnosti na dogajanje v Maliju. Na zasedanju je bila uradno vzpostavljena misija EU za usposabljanje oboroženih sil Malija (EU Training Mission – EUTM) ter imenovan njen poveljnik, francoski brigadir François Leconitre. Republika Slovenija je večkrat izrazila zanimanje za aktivno sodelovanje pri prizadevanjih EU za reševanje krize v Maliju. Slovenska vlada je 6. februarja 2013 sklenila, da v misijo EUTM Mali napoti do štiri pripadnike Slovenske vojske z možnostjo rotacij. Prvi pripadnik Slovenske vojske je bil na misijo napoten 19. marca 2013.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava