Skip to main content

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske bodo ob praznovanju svojega dne odprli vrata vojašnic

Slovenska vojska z dnevi odprtih vrat svojih vojašnic in vadišč izreka dobrodošlico državljankam in državljanom. Gre za niz dogodkov v okoljih, kjer izvaja različna usposabljanja, Slovenska vojska pa jih pripravlja ob svojem dnevu 15. maja.

Slovenska vojska praznuje svoj dan 15. maja na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije iz leta 1995. Na ta dan pred 33 leti so slovenski naborniki začeli vojaški rok služiti le v Sloveniji. V dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe — 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani — je v prvi generaciji služilo 120 oziroma 180 slovenskih nabornikov.

Dan Slovenske vojske je zato dan ohranjanja vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebno vrednot osamosvojitvenih prizadevanj. Ob tej priložnosti vojašnice po vsej Sloveniji tradicionalno odpirajo svoja vrata. Slovenski vojakinje in vojaki obiskovalce tudi letos vabijo k ogledu opreme, oborožitve ter statičnih in dinamičnih prikazov:

 

 

Slovenska vojska z omenjenimi dogodki javnosti sporoča, da njene pripadnice in pripadniki opravljajo za celotno državo ter vse njene prebivalke in prebivalce pomembno poslanstvo. Pri tem je ključna njihova izurjenost, ki jo pridobivajo na teh vadiščih in streliščih, še posebej pa na OSVAD Postojna, kjer lahko izvaja najbolj zahtevne oblike usposabljanj.

Svoje poslanstvo Slovenska vojska opravlja na podlagi ustavnih in drugih zakonskih določb. Poverjena ji je naloga obrambe Republike Slovenije in vodenja oboroženega boja, nudi pa tudi pomoč ob naravnih in drugih nesrečah. Da to lahko izvaja, se mora ves čas usposabljati, pri čemer uporablja vadišča in strelišča tako v domačem kot tujem okolju.

Najširša podpora javnosti ter dobro in transparentno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in njihova podpora, so za Slovensko vojsko vitalnega pomena. Slovenska vojska zato tudi letos odpira vrata svojih vojašnic ter nekaterih vadišč in strelišč.

 

Fotografija: VU VI. r. Luka Mitrović

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava