Skip to main content

Zaključne priprave pripadnikov pred preverjanjem zmogljivosti v Natovi pobudi o pripravljenosti

Med ponedeljkom, 3., in petkom, 6. oktobra, so na vadišču Poček potekala zadnja usposabljanja pripadnikov čete za zmogljivost Slovenske vojske v Natovi pobudi o pripravljenosti (NATO Readiness Initiative – NRI) pred preverjanjem končnih operativnih zmogljivosti.

Preverjanje končnih operativnih zmogljivosti bo potekalo med 10. in 14. oktobrom v Vojašnici generala Maistra v Mariboru in na vadišču Poček. Sestavljeno bo iz pregleda enote in terenskega preizkusa po Natovi metodi preverjanja in ocenjevanja enot (angl. Nato Combat Readiness Evaluation).

Zmogljivost Slovenske vojske v Natovi pobudi o pripravljenosti je sestavljena iz manevrskega in podpornega dela ter šteje do 200 pripadnikov, večinoma iz 74. pehotnega polka 72. brigade. Usposabljanja potekajo od marca 2022, zmogljivost bo v operativni pripravljenosti ob koncu leta 2022.

Natova pobuda o pripravljenosti je ena ključnih in aktualnih pobud Nata, ki je bila sprejeta na najvišji politični ravni voditeljev držav in vlad leta 2018. Z njenim sprejetjem so se zaveznice Nata obvezale, da bodo bistveno povečale pripravljenost, odzivnost in sposobnost svojih nacionalnih sil v podporo kredibilnemu izvajanju zavezniške odvračalno-obrambne drže, operacijam kriznega upravljanja ter odzivanju na sodobne varnostne izzive in grožnje v 360-stopinjskem okviru.

Preverjanje zmogljivosti v Natovi pobudi o pripravljenosti je del niza vaj Preskok 2022, ki jih Slovenska vojska izvaja med 12. septembrom in 21. oktobrom. Moto letošnjega niza vaj je Odvračanje – odpornost – odzivnost!, ki izpostavlja bojni značaj, profesionalnost in osnovno poslanstvo Slovenske vojske, to je obramba domovine.

Več o nizu vaj Preskok 2022 si lahko preberete na NIZ VAJ PRESKOK 2022 - Slovenska vojska

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava