Skip to main content

Svarunov pogled izpostavil bojni značaj in profesionalnost Slovenske vojske

S 30. septembrom se končuje vojaška vaja Svarunov pogled, na kateri so se pripadnice in pripadniki pretežno 72. brigade usposabljali na osrednjem vadišču Poček in civilnih zemljiščih v občinah Rogatec, Središče ob Dravi, Brežice, Črnomelj, Metlika in Šentrupert.

Na vadišču Poček so vadbenci v treh tednih izvajali taktične vaje in taktična bojna streljanja vodov, s podporo bojnih vozili Svarun in elementov bojne podpore, na civilnih zemljiščih v dogovoru z lokalnimi skupnostmi pa so se pehotni oddelki in vodi urili v taktičnih postopkih ob podpori letal in helikopterjev ter inženirije, brezpilotnih letalnikov in v procesih bojnega odločanja. Del urjenja so bila tudi skupna usposabljanja s policijo, gasilci in reševalci, zaradi usklajenega delovanja posameznih deležnikov nacionalnovarnostnega sistema Republike Slovenije. Ob koncu je bila izvedena tudi skupna vaja s scenarijem varovanja državne meje in reševanja iz vode v Geršičih v občini Metlika.

Vaja Svarunov pogled je bila del niza vaj Preskok 2022, ki jih Slovenska vojska izvaja med 12. septembrom in 21. oktobrom. Moto letošnjega niza vaj Preskok 2022 je Odvračanje – odpornost – odzivnost!, ki izpostavlja bojni značaj, profesionalnost in osnovno poslanstvo Slovenske vojske - obramba domovine.

Več o nizu vaj Preskok 2022 si lahko preberete na NIZ VAJ PRESKOK 2022 - Slovenska vojska.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava