Skip to main content

Slovenska vojska končuje jesenski del niza vaj Preskok 2022

V petek, 21. oktobra, se s premiki enot Slovenske vojske na matične lokacije končuje jesenski del niza vaj Preskok 22.

Vaje so potekale na širšem območju Republike Slovenije, na vojaških vadiščih doma in v tujini ter na civilnih zemljiščih v dogovoru z lokalnimi skupnostmi in skladno z Zakonom o materialni dolžnosti.

Zadnja aktivnost s prikaznima vajama – bojnim streljanjem čete z združeno podporo rodov in Balkanskih namenskih zdravstvenih sil – za goste in medije na območju osrednjega vadišča Slovenske vojske v Postojni se je končala v četrtek, 20. oktobra, s postrojem vseh sodelujočih pripadnic in pripadnikov.

Na vajah je sodelovalo do 2000 pripadnikov Slovenske vojske iz vseh poveljstev in enot sil Slovenske vojske ter približno 320 pripadnikov vojsk štirinajstih zavezniških in partnerskih držav v sodelovanju z drugimi udeleženci iz nacionalnovarnostnega sistema Republike Slovenije.

Moto letošnjega niza vaj Preskok 2022 je bil Odvračanje – odpornost – odzivnost! in je predstavljal bojni značaj, profesionalnost ter temeljno poslanstvo Slovenske vojske, obrambo domovine.

Niz vaj Preskok 2022 je sestavljen iz 17 različnih vaj, ki so bile povezane z enotnim scenarijem in vadbenim okoljem, ki ga je pripravilo Poveljstvo sil, upoštevaje aktualno vlogo Slovenske vojske tako v kolektivni kot nacionalni obrambi. Skupni cilj na vseh vajah je bil preveriti vojaško strategijo v realističnih vadbenih situacijah in prikazati odločnost ter sposobnost Slovenske vojske za pripravljenost in delovanje v vseh z vojaško doktrino opredeljenih načinih delovanja, s poudarkom na defenzivnem, ofenzivnem, specialnem in informacijskem delovanju.

Več o dogajanju na vajah lahko preberete na https://www.slovenskavojska.si/poslanstvo/niz-vaj-preskok-2022.

Fotografije: Rajko Petek, Tadej Krese, Goran Krošelj in drugi pripadniki Slovenske vojske

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava