Skip to main content

Na Gorenjskem poteka vojaška vaja Zvezda Triglava 2022

Od ponedeljka, 12. septembra dalje, na Gorenjskem poteka sedmo mednarodno vojaško usposabljanje Zvezda Triglava 2022 (ang. Triglav Star 2022). Letošnje vojaško gorniško usposabljanje je ena izmed vaj in drugih vojaških aktivnosti Slovenske vojske v nizu vaj PRESKOK 22.

Zvezda Triglava poteka v organizaciji 132. gorskega polka 1. brigade Slovenske vojske, tokrat se usposabljanja iz gorniških veščin udeležuje okoli 400 udeležencev. Poleg pripadnikov 132. gorskega polka in ob podpori drugih enot Slovenske vojske sodelujejo še pripadniki oboroženih sil Madžarske, Poljske, Velike Britanije in ZDA, kot opazovalci pa se skupnega urjenja gorskega bojevanja, izmenjave izkušenj in dviga povezljivosti med zavezniki in partnerji udeležujejo tudi predstavniki oboroženih sil Italije, Luksemburga, Madžarske, Nemčije in ZDA.

Usposabljanje iz gibanja, preživetja in bojnega delovanja v sredogorju je razdeljeno na dva dela. Težišče prvega je na individualnih gorniških veščinah na plezališčih, orientacijskih pohodih, kolektivnem usposabljanju iz taktičnih tehnik ter postopkov gorskih enot na ravni oddelka in voda, v drugem delu pa se enote usposabljajo za izvedbo skupne taktične vaje.

Na plezališčih Iglica in Kupljenik, ferati Mačkovec, v Škofjeloškem hribovju ter na Strelišču in vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli poteka urjenje postopkov za bojevanje v gorskem svetu, hkrati pa se udeleženci preizkušajo v premikanju po različnem gorskem terenu podnevi in ponoči ter premagujejo višinske razlike z bojno opremo v oteženih razmerah. Med spuščanjem in premikanjem po vrvi, hojo po brezpotjih ter izvajanjem taktičnih premikov in napadov na nasprotnika pridobivajo tudi znanja o preživetju v gorah.

Zvezda Triglava 2022 se bo po izvedenem usposabljanju na ravni večnacionalnih vodov v obliki situacijskih taktičnih vaj (ang. Situational Training Exercise – STX) zaključila s taktično vajo enot (ang. Field Training Exercise – FTX) ravni čete. Po premaganih višinskih razlikah z bojno opremo in preizkusu preživetja v gorah bodo vadbenci združili postopke spuščanja po vrvi, taktičnih premikov po brezpotjih z napadom in uničenjem nasprotnika. 

V četrtek, 15. septembra, so pripadniki 132. gorskega polka del skupnega usposabljanja Zvezda Triglava 2022 prikazali gostom in predstavnikom medijev. Na območju Strelišča in vadišča Mačkovec pri Bohinjski Beli so prikazali delovanje gorskega oddelka in potrdili, da so kljub jezikovnim in kulturnim razlikam tudi v zahtevnih pogojih sposobni delovati odvračalno, odporno in odzivno.

Izvedbo usposabljanja podpirajo pripadniki 10. PEHP in rodovske enote 1. brigade – Baterija za ognjeno podporo, Četa vojaške policije, Četa za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, Četa zvez, Lahka raketna baterija zračne obrambe, Obveščevalno-izvidniška četa ter druge enote Slovenske vojske – 15. polk vojaškega letalstva, Logistična brigada in Center za združeno usposabljanje.

Tokratna vaja Zvezda Triglava se bo uradno zaključila v torek, 20. septembra, s krajšo zaključno slovesnostjo in postrojem vseh udeležencev v Hotavljah.

Več o nizu vaj Preskok 2022 si lahko preberete na https://www.slovenskavojska.si/poslanstvo/niz-vaj-preskok-2022.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava