Skip to main content

Konec pomorske vaje Ladja 2022

Z dnevom za medije in obiskovalce v Kopru se je v četrtek, 13. oktobra 2022, zaključil operativni del pomorske vaje Slovenske vojske Ladja 2022, ki je bila ena v nizu vaj Preskok 2022.

Aktivnost v organizaciji 430. mornariškega diviziona se je začela v ponedeljek, 10. oktobra, sodelujoči pa so se urili v varnosti in zaščiti sil, izvajanju operacij pomorskega sodelovanja, prestrezanja, protiminskega pregleda in čiščenja pristanišč ter uničenja neeksplodiranih eksplozivnih naprav.

Ob koncu so udeleženci soglašali s tem, da so bili cilji vaje – urjenje poveljstva v načrtovanju, nadzor akvatorija, pomorska zaščita pristanišč, razpoznava pomorske slike in usmerjanje prometa – doseženi. "Ugotavljamo, da je krepitev povezljivosti z ostalimi rodovi Slovenske vojske, Policijo ter službami na področju pomorstva v teh razmerah še kako nujna", je poudaril poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan bojne ladje Bogomir Tomažič.

Obiskovalci so si na predstavitvi vaje lahko ogledali hitro patruljno ladjo Ankaran, praktični prikaz uničevanja improviziranega eksplozivnega telesa, ki ga je izvedel vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev,  prikaz delovanja skupine za pregled sumljivih plovil iz sestave posadke večnamenske ladje Triglav 11 in Specializirane enote vojaške policije. Spoznali so tudi Odred za specialno podvodno delovanje in del sredstev pehotnih enot, ki so jih prikazali pripadniki 10. pehotnega polka.

Več o nizu vaj Preskok 2022 si lahko preberete na https://www.slovenskavojska.si/poslanstvo/niz-vaj-preskok-2022.

Fotografije: Tadej Krese

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava