Skip to main content

430. MORNARIŠKI DIVIZION

430. MORNARIŠKI DIVIZION

Poslanstvo mornariškega diviziona je zagotavljanje zmogljivosti s katerimi enota sodeluje pri obrambi suverenosti in celovitosti države ter promocija in zaščita interesov Republike Slovenije.

Enota s svojimi zmogljivostmi sodeluje tudi v sistemu zaščite in reševanja ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, predvsem na področjih iskanja in reševanja na morju ter omejevanja in pomoči v primeru ekoloških nesreč na morju.

Mornariški divizion iz razpoložljivih zmogljivosti zagotavlja namensko oblikovane premestljive zmogljivosti.

Rod pomorstvo je eden izmed devetih rodov SV. Namenjen je za delovanje na morju, obali, rekah in jezerih. Temeljne naloge rodu so obramba morja in obale, zagotavljanje in krepitev pomorske varnosti ter prispevanje k mednarodnemu miru in stabilnosti. Organiziranost in izvajanje nalog temeljita na razvijanju zmogljivosti za površinsko in podvodno delovanje, zmogljivosti za zagotovitev delovanja in podpori poveljevanju.

Mornariški divizion je taktična enota polkovne ravni, sestavljena iz poveljstva, Odreda za specialno podvodno delovanje, hitre patruljne ladje Ankaran in večnamenske ladje Triglav, Voda za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev ter enote vojašnice.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava