Skip to main content

Zmogljivosti Slovenske vojske v silah EUBG so usposobljene za morebitno delovanje

Pripadniki čete Slovenske vojske so v petek, 28. maja, v Novem mestu dosegli končne operativne zmogljivosti in so pripravljeni za nadaljnje sodelovanje v regionalnem združenju držav – bojni skupini Evropske unije (EUBG).

Združenje vodi italijanska brigada Julia, poleg slovenske pa v njej sodelujejo še vojske Avstrije, Hrvaške in Madžarske.

Slovenska vojska bo v EUBG sodelovala predvidoma od julija do decembra 2021, in sicer z zmogljivostjo pehotne čete s podpornimi elementi. Slovenski kontingent šteje do 190 pripadnikov. Zmogljivosti zagotavlja 1. brigada, ki bo popolnjevala tudi dolžnosti na vseh ravneh poveljevanja bojne skupine. 

Enote Slovenske vojske se vključujejo v bojne skupine Evropske unije, ki so zmožne izvajati celoten spekter nalog kriznega odzivanja in katerih vloga se v spremenjenem varnostnem okolju močno krepi. Slovenska vojska s sodelovanjem v teh večnacionalnih strukturah izboljšuje povezljivost z zavezniškimi vojskami, odzivnost in zmožnost skupnega delovanja po različnih scenarijih kriznega odzivanja, vključno z aktivnostmi kolektivne obrambe. 

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava