Skip to main content

Vrhovnemu poveljniku poročali z mednarodnih operacij in misij

V sredo, 22. junija, so poveljniki kontingentov Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah, prek videokonference tradicionalno poročali predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju.

Na videokonferenci, ki sta se je udeležila tudi minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba generalmajor Robert Glavaš, so o svojih nalogah in trenutnih razmerah poročali predstavniki SV iz Bosne in Hercegovine, s Kosova, iz Iraka, Latvije, Malija in Slovaške.

Vrhovni poveljnik se je zahvalil za predanost in visoko profesionalnost pripadnikov Slovenske vojske pri delu v tujini, ki prispeva k miru in varnosti Slovenije in ugledu države ter jim zaželel prijetno praznovanje Dneva državnosti.

V zaključku se je načelnik generalštaba generalmajor Robert Glavaš v imenu Slovenske vojske zahvalil predsedniku za namenjen čas ter mu skupaj s poveljniki kontingentov zagotovil, da bo Slovenska vojska s ponosom še naprej predstavljala Slovenijo v tujini.

Na 11 mednarodnih operacijah in misijah je trenutno prisotnih okoli 300 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila v operacijo kriznega odzivanja 14. maja 1997, in sicer na humanitarno operacijo Alba v Albaniji. Od takrat je SV opravila približno 15.000 napotitev. 

Fotografije: Tadej Krese

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava