Skip to main content

Vojaška solidarnost in partnersko sodelovanje vojsk pri sanaciji razmer po poplavah v Republiki Sloveniji

Slovenska vojska je tudi potem, ko se je Republika Slovenija v začetku avgusta znašla v primežu obsežnih poplav, od prvih trenutkov aktivno pristopila k pomoči in sanaciji razmer na prizadetih območjih. Znova je dokazala, da je 600 aktivnih pripadnic in pripadnikov s svojim znanjem in usposobljenostjo za delovanje v najzahtevnejših razmerah pripravljenih in sposobnih pomagati domovini in njenim prebivalcem. Pri tej nalogi ni ostala sama, saj je izkazalo solidarnost in ponudilo vojaško pomoč tudi več držav članic Nata in partnerskih vojsk. Skupaj je vojaško pomoč ponudilo 12 držav, med njimi Avstrija, BiH, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Makedonija, Nemčija, Poljska, Srbija, Španija in ZDA. Države so ponudile oziroma napotile v Slovenijo helikopterske in inženirske ekipe ter druge oblike vojaške pomoči.

Letalsko podporo pri zagotavljanju pomoči in sanaciji razmer na območju poplav so po posameznih fazah zagotavljale hrvaške, madžarske, nemške srbske in španske helikopterske posadke. Posadke tujih helikopterjev so skupaj naletele več kot 180 ur, na varno prepeljale več kot 680 oseb in 290 ton tovora. 

Hrvaški helikopter Mi8 je bil aktiven v prvih fazah pomoči in je odigral ključno vlogo pri sanaciji jezu na reki Muri. Po opravljeni nalogi se je vrnil v domovino, kjer je v pripravljenosti na morebitno pomoč. Svoje aktivnosti na območju Slovenije sta v ponedeljek, 14. 8. 2023, zaključili po dve ekipi avstrijskih in madžarskih helikopterjev, katerih prispevek je bil v preteklih dneh na različnih lokacijah po vseh državi izjemnega pomena. Na letališču v Slovenj Gradcu, kjer je Slovenska vojska postavila mobilni operativni center z radarsko sliko za vodenje zračne operacije v podporo odpravljanja posledic poplav, ostajajo aktivni dva srbska vojaška helikopterja Mi17 in H145, dva nemška Sikorsky CH-53 helikopterja in španski Chinook CH-47 helikopter. Njihovo delo in doprinos k sanaciji posledic poplav je pomemben element prihodnjega hitrega posredovanja, zračnega transporta in oskrbe ter sanaciji razmer.

Marsikatera območja so bila in nekatera so še odrezana od sveta, dostop je bil zaradi neprevoznosti cest in uničenih mostov otežen ali nemogoč, zato so postavitev montažnih mostov, urejanje rečnih strug in cestišč med ključnimi koraki pri urejanju razmer. S slovenskimi inženirci so v preteklih dneh združili moči kolegi iz več držav. Tako je inženirsko podporo ponudilo oziroma nudilo več ekip, iz BiH, Hrvaške, Makedonije, Madžarske in Srbije. Ekipe iz Poljske, Češke in ZDA so opravile v Sloveniji izvidovanja, v prihodnjih dneh pa Poljska in Češka v Slovenijo že pošiljata montažne mostove, Poljska tudi 10 ton pomoči. Po izvidovanju bo oddelek poljskih inženirskih enot v prihodnjih dneh predvidoma usmerjen v gradnjo mostov v občinah Mežica in Gornji Grad. Različne oblike pomoči na terenu izvajajo srbske ekipe ob pomoči slovenski gradbenih strojev, pomagajo s cisternami za vodo in gorivom ter sodelujejo pri izvajanju dezinfekcije terena. Na območju reke Meže v Poljanah so dejavne ekipe iz BiH. Makedonska vojska je poleg inženircev posredovala tudi medicinsko in drugo podporno osebje.

Vojaška solidarnost in partnersko sodelovanje vojsk pri sanaciji razmer po poplavah v Republiki Sloveniji sta se izkazala kot ključna in izjemno pomembna dejavnika v obvladovanju te naravne katastrofe. Slovenska vojska je s svojo hitro odzivnostjo, strokovnostjo in usposobljenostjo dokazala svojo predanost varnosti države in njenih prebivalcev. Njihovo delo ni ostalo neopaženo, saj je več držav članic Nata in partnerskih vojsk izkazalo svojo solidarnost in ponudilo pomoč v obliki vojaških enot, helikopterskih posadk ter inženirskih ekip. Ta uspešen primer vojaške solidarnosti ne le poudarja pomen mednarodnega sodelovanja, ampak tudi krepi zaupanje med državami. Prav tako poudarja pomembno vlogo vojsk pri zagotavljanju hitre pomoči in obnove po naravnih nesrečah in predvsem delovanja znotraj zavezništva in partnerstev.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava