Skip to main content

Vaja Balkanskih namenskih zdravstvenih sil uspešno zaključena

Od ponedeljka, 17. do petka, 21. oktobra, je v sklopu niza vaj Preskok 2022, na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, potekala prikazna vaja Balkanskih namenskih zdravstvenih sil, ki so se je udeležili predstavniki oboroženih sil Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Republike Severne Makedonije in Slovenije.

S prvim julijem letos je Republika Slovenija za dve leti prevzela vodilno vlogo v Balkanskih namenskih zdravstvenih silah (Balkan Medical Task Force-BMTF). Slovenska vojska v tej zmogljivosti zagotavlja Lahko premično bolnišnico Role 2, poveljnika, strokovnega vodjo, načelnika logistike in logistični vod. Za namen prikazne vaje je Logistična brigada preselila Lahko premično bolnišnico Role 2 iz Vojašnice Vincenca Repnika na Bile, kjer so se urili v postopkih klinične poti pacienta, oskrbe pacienta po modulih, postopkih zračne medicinske evakuacije ter v postopkih ob primeru množične nesreče. Predzadnji dan vaje so si zmogljivost v sklopu dneva za vabljene goste in medije ogledali tudi člani Odbora za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije ter minister za obrambo Marjan Šarec. Drugi dan si je vajo ogledala ministrica za obrambo Republike Severne Makedonije gospa Slavljanka Petrovska.  

Namen BMTF je zagotoviti zdravstveno oskrbo druge ravni (ROLE 2) za hiter odziv na širok spekter pomoči v primeru nesreč v regiji zahodnega Balkana in izven nje ter delovanje v operacijah kriznega odzivanja. Sodelujoče države zagotovijo bistvene zmogljivosti za mednarodne operacije, s čimer krepijo nacionalne zdravstvene zmogljivosti ter prispevajo k razvoju večnacionalnih zdravstvenih zmogljivosti na območju Zahodnega Balkana ali tudi širše.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava