Skip to main content

V Slovenski vojski so najpomembnejši dejavnik ljudje

Minister za obrambo Marjan Šarec je v petek, 5. aprila, obiskal Poveljstvo sil Slovenske vojske na Vrhniki, kjer se je seznanil z najpomembnejšimi nalogami poveljstva, predvsem pa procesi modernizacije in preoblikovanjem strukture SV do konca leta 2025. Na predstavitvi poveljnika sil brigadirja Boštjana Močnika je bila prisotna celotna struktura poveljstva. Kot je v predstavitvi povedal brigadir Močnik, se v SV intenzivno izvajajo številni procesi modernizacije na vseh področjih in tudi preoblikovanje strukture sil, kar je odraz prilagajanja spremenjenim varnostnim razmeram.

Velik poudarek je poveljnik namenil popolnjevanju SV tako stalne sestave kot tudi pogodbene rezerve, kar je ob modernizaciji vojske s sodobno opremo in oborožitvijo, kar se v zadnjih dveh letih pospešeno izvaja, bistvenega pomena.

Po besedah brigadirja Močnika je prva prioriteta, in tudi najtežja naloga, kader, druga je preoblikovanje vojske. V tej smeri sta tako pomembna izurjen posameznik ter s tem povečana pripravljenost sil SV ter visoka stopnja odzivnosti vseh pripadnikov, ob tem pa tudi izvedeno poslanstvo SV. Nadalje se je dotaknil načrta delovanja sil SV, na predstavitvi pa je poveljnik sil SV spregovoril tudi o prizadevanjih za karierni razvoj pripadnikov SV.

V nadaljevanju srečanja je pripadnice in pripadnike Poveljstva sil nagovoril minister Marjan Šarec. V uvodu je izrazil spoštovanje novemu poveljniku Poveljstva sil brigadirju Boštjanu Močniku, ki je poveljstvo prevzel v zahtevnem obdobju intenzivnih procesov modernizacije in preoblikovanja strukture Slovenske vojske, pri čemer pa je, kot je ocenil minister, že opaziti napredek. Kot je izpostavil minister, modernizacija Slovenske vojske ne pomenile  modernizacijo oborožitve in opreme, ampak tudi uspešno pridobivanje kadrov ter modernizacijo miselnosti.

Zlasti je minister izpostavil delo z ljudmi, saj so ljudje najpomembnejši dejavnik v Slovenski vojski. Brez zadostnega števila motiviranih ljudi nam namreč tudi sodobna tehnika in oborožitev ne bosta pomagali. Kot je povedal minister, smo na tem področju lani naredili velik napredek tako pri zaposlovanju v stalno sestavo kot tudi v pogodbeno rezervo. Še bolj se bomo morali potruditi pri delu z ljudmi in pri zadrževanju kadra v Slovenski vojski. Prizadevati si moramo, da bodo v Slovenski vojski zadovoljni pripadnice in pripadniki, zato je pomemben individualni pristop do vsakega pripadnika, tudi do pripadnikov pogodbene rezerve, ki morajo imeti občutek, da so pomemben del Slovenske vojske.

Minister se je v nagovoru članom Poveljstva sil ter tudi vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske iskreno zahvalil za njihov trud pri procesih modernizacije in še posebej za njihov prispevek pri pomoči ob lanskoletnih katastrofalnih poplavah ter velikem požaru na Krasu predlani, pa tudi ob številnih drugih nesrečah, ko so takoj odšli na pomoč našim državljanom pri reševanju življenj in njihovega premoženja. Pristop, da mora vojska takoj priskočiti na pomoč, se je izkazal za pravilnega, kar se kaže tudi v hvaležnosti državljank in državljanov, ki Slovensko vojsko med vsemi institucijami uvrščajo na vrh, med najbolj zaupanja vredne institucije. To je veliko priznanje in tudi odgovornost za naprej, je še poudaril minister Šarec.

Fotografije: Zvone Vrankar

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava