Skip to main content

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja za kontrolorje združenega ognja

Od ponedeljka, 19. do petka, 30. septembra se bodo slušatelji mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev usposabljali vsak dan na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna.

V Centru kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske med 5.septembrom in 14. oktobrom poteka šesttedenski tečaj, ki se ga udeležuje sedem pripadnikov oboroženih sil iz šestih partnerskih in zavezniških držav. 

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bodo na območjih usposabljanja podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske, ki bodo območja usposabljanja preletavala v določenih časovnih intervalih med 9. in 22. uro glede na trenutne vremenske razmere in razpoložljivost letalnikov.

Predvidene lokacije in čas usposabljanja:

- ponedeljek, 19. september, med 9. in 15. uro, Cerklje ob Krki in Mokronog,

- torek, 20. september, med 9. in 16. uro, Postojna, Cerklje ob Krki in Vrhovo,

- sreda, 21, september, med 9. in 16. uro, Postojna, Cerklje ob Krki in Vrhovo,

- četrtek, 22. september,  med 17. in 22. uro, Postojna, Cerklje ob Krki in Dolenje Laknice,

petek, 23. september, med 10. in 12. uro, Cerklje ob Krki in Mokronog.

- ponedeljek, 26. september, med 10. in 12. uro, Cerklje ob Krki in Mokronog,

- torek, 27. september, med 9. in 13. uro, Postojna in Cerklje ob Krki,

- sreda, 28, september, med 9. in 13. uro, Postojna in Cerklje ob Krki,

- četrtek, 29. september,  med 9. in 22. uro, Postojna, Cerklje ob Krki in Šentjernej,

petek, 30. september, med 10. in 12. uro, Cerklje ob Krki in Mokronog.

15. polk vojaškega letalstva bo na letališču Postojna v času izvajanja vojaških letalskih operacij nad Osrednjim vadiščem Slovenske vojske Postojna zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje tamkajšnjega letališča. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, izvaja že 11. mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov in drugih oborožitvenih sistemov Slovenske vojske. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na taktičnem simulatorju, kjer slušatelji izvajajo naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava