Skip to main content

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja kontrolorjev združenih ognjev

Od torka, 2., do petka, 5. aprila, se bodo slušatelji mednarodnega tečaja kontrolorjev združenih ognjev usposabljali vsak dan na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Kostanjevice na Krki, Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna. V Centru kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske med 11. marcem in 19. aprilom namreč poteka šesttedenski tečaj, ki se ga udeležuje osem pripadnikov oboroženih sil iz šestih partnerskih in zavezniških držav.

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bodo na predvidenih območjih usposabljanja podpirale posadke letalstva Slovenske vojske z letali Pilatus PC 9, helikoperji Bell 206 in Bell 412 ter posadke ameriške letalstva z letali F 16 in helikopterji HH 60 ter slovenska artilerijska enota z minometi 120 mm. Posadke helikopterjev in letal bodo območja preletavala v določenih časovnih intervalih med 9. in 23.00 uro glede na trenutne vremenske razmere in razpoložljivost letalnikov.

Predvidene lokacije in čas usposabljanja:

torek, 2. aprila, med 8. in 15. ter 19. in 22.30 uro

  • Cerklje ob Krki in Mirnska dolina (PC 9);
  • OSVAD Postojna (MM 120mm, PC 9 in F 16).

sreda, 3. aprila, med 8. in 15. ter 19. in 21. uro

  • Mirnska dolina (PC 9);
  • OSVAD Postojna (MM 120mm, PC 9 in F 16).

četrtek, 4. aprila, med 8. in 17. ter 19. in 23. uro

  • Kostanjevica na Krki (Bell 206);
  • OSVAD Postojna (MM 120mm, PC 9, Bell 412 in HH 60).

petek, 5. aprila, med 10. in 14. uro

  • OSVAD Postojna (PC 9 in Bell 412).

15. polk vojaškega letalstva bo na letališču Postojna v času izvajanja vojaških letalskih operacij nad Osrednjim vadiščem Slovenske vojske Postojna zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje tamkajšnjega letališča. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, izvaja že 14. mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje urijo in preverjajo z navajanjem letalnikov in drugih oborožitvenih sistemov Slovenske vojske.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava