Skip to main content

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja kontrolorjev združenega ognja

Od ponedeljka, 27., do petka, 31. marca, se bodo slušatelji mednarodnega tečaja kontrolorjev združenih ognjev usposabljali vsak dan na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Kostanjevice na Krki, Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna. V Centru kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske med 13. marcem in 21. aprilom poteka šesttedenski tečaj, ki se ga udeležuje enajst pripadnikov oboroženih sil iz šestih partnerskih in zavezniških držav.

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bodo na območjih usposabljanja podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske ter par zavezniških helikopterjev, ki bosta delovala samo na območju osrednjega vadišča. Posadke helikopterjev in letal bodo območja preletavala v določenih časovnih intervalih med 9. in 22. uro glede na trenutne vremenske razmere in razpoložljivost letalnikov.

Predvidene lokacije in čas usposabljanja:

- ponedeljek, 27. marec, med 9. in 16. uro, Cerklje ob Krki in Mirnska dolina,

- torek, 28. marec, med 10. in 21. uro, Postojna, Cerklje ob Krki in Mirnska dolina,

- sreda, 29. marec, med 10. in 21. uro, Postojna, Cerklje ob Krki in Mirnska dolina,

- četrtek, 30. marec, med 17. in 22. uro, Postojna, Cerklje ob Krki, Kostanjevica na Krki in       Mirnska dolina,

- petek, 31. marec, med 11. in 13. uro, Cerklje ob Krki in Mirnska dolina.

15. polk vojaškega letalstva bo na letališču Postojna v času izvajanja vojaških letalskih operacij nad Osrednjim vadiščem Slovenske vojske Postojna zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje tamkajšnjega letališča. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, izvaja že 12. mednarodni tečaj. Sestavljen je iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja, in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov in drugih oborožitvenih sistemov Slovenske vojske. Slušatelji se usposabljajo tudi na taktičnem simulatorju, kjer izvajajo naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava