Skip to main content

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja kontrolorjev združenega ognja

Od ponedeljka, 18., do petka, 29. septembra, se bodo slušatelji mednarodnega tečaja kontrolorjev združenih ognjev vsak dan usposabljali na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Kostanjevice na Krki, Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna.

Omenjeni tečaj sicer poteka v Centru kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske v času med 4. septembrom in 13. oktobrom in se ga udeležuje devet pripadnikov in pripadnica oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav.

Usposabljanja slušateljev tega šesttedenskega mednarodnega tečaja bodo na predvidenih območjih usposabljanja podpirale posadke helikopterjev Bell 206, Bell 412, Cougar in letala Pilatus PC-9 Slovenske vojske, avstrijsko letalo Pilatus PC-7, ameriška letala F-16 ter slovenska artilerijska enota z minometoma 120 mm. Posadke helikopterjev in letal bodo območja preletavala v določenih časovnih intervalih med 9. in 22.30 uro glede na trenutne vremenske razmere in razpoložljivost letalnikov. Predvidene lokacije in čas usposabljanja:

- ponedeljek, 18. september, med 10. in 15. uro

   Cerklje ob Krki in Mirnska dolina - Pilatus PC-9

- torek, 19. september, med 10. in 15. uro

   Cerklje ob Krki in Mirnska dolina - Pilatus PC-9

   OSVAD Postojna – Pilatus PC-9 in F-16

- sreda, 20. september, med 9. in 16. uro

   Cerklje ob Krki in Mirnska dolina - Pilatus PC-9

   OSVAD Postojna – Pilatus PC-9, F-16, Bell 412 in Cougar

- četrtek, 21. september, med 16. in 22.30 uro

  Cerklje ob Krki in Mirnska dolina – Pilatus PC-9

  Kostanjevica na Krki – Bell 206

  OSVAD Postojna – Pilatus PC-9, F-16, Bell 412 in Cougar

- petek, 22. september, med 9. in 13. uro

  Cerklje ob Krki in OSVAD Postojna – Pilatus PC-9

- ponedeljek, 25. do četrtek, 28. september med 9. in 17. ter 20. in 22.30 uro

   Cerklje ob Krki in OSVAD Postojna – Pilatus PC-9, MM120mm in F-16

   Mirnska dolina – Pilatus PC-7

- petek, 29. september, med 9. in 13. uro

  Cerklje ob Krki in OSVAD Postojna – Pilatus PC-9, Bell 412 in Cougar

15. polk vojaškega letalstva bo na letališču Postojna v času izvajanja vojaških letalskih operacij nad Osrednjim vadiščem Slovenske vojske Postojna zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje tamkajšnjega letališča. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.

Gre za 13. mednarodni tečaj, ki ga Slovenska vojska izvaja po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki. Sestavljen je iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja, in praktičnega dela na terenu, kjer se urijo in pridobljeno znanje  preverjajo z navajanjem letalnikov in drugih oborožitvenih sistemov Slovenske vojske.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava