Skip to main content

Uspešno izvedena gasilsko-reševalna vaja Letalo 2022

Na letališču v Cerkljah ob Krki je v torek, 18. oktobra, potekal prikazni del petdnevne gasilsko-reševalne vaje Letalo 2022, na kateri so se posavske gasilske in medicinske ekipe ter sile Slovenske vojske urile v postopkih reševanja v primeru letalske nesreče.

Vsakoletno vajo so si v spremstvu poveljnika 15. polka vojaškega letalstva polkovnika Janeza Gaubeta ogledali obrambni minister Marjan Šarec in makedonska obrambna ministrica Slavjanka Petrovska, direktor ZD Brežice, direktorica Splošne bolnišnice Brežice ter druga strokovna javnost z različnih delovnih področij zaščite, reševanja in pomoči ter letalstva.

Scenarij vaje je predvideval zasilni pristanek vojaškega transportnega letala zaradi nedelovanja krmilnega sistema in težav pri spuščanju koles. Posadka letala v fazi pristajanja ugotovi, da ima letalo poškodovano pristajalno podvozje. Letalo zdrsne s pristajalne steze, udari z levim krilom po stezi in zagori. Na njem je 20 potnikov in pet članov posadke. Reševalna akcija steče. 

Strokovna javnost in mediji so si lahko ogledali postopke gašenja in reševanja ter triažo, oskrbo in evakuacijo ponesrečencev v nadaljnjo zdravstveno oskrbo z reševalnimi vozili in helikopterjem, opremeljenim z medicinskim modulom.

Na vaji, ki jo je organiziral 15. polk vojaškega letalstva v sodelovanju z Zdravstvenim domom Brežice, so sodelovale letališke službe letališča Cerklje ob Krki, Vojaška zdravstvena enota, vojaška in civilna policija, Regijski center za obveščanje Brežice, poklicna gasilska enota Krško, prostovoljno gasilsko društvo Cerklje ob Krki, dijaki zdravstvene nege Strokovno izobraževalnega centra Brežice ter službe nujne medicinske pomoči iz Brežic, Krškega in Sevnice.

Poveljnik 107. letalske baze in vodja vaje podpolkovnik Janez Kraševec je ob tem izpostavil, da je namen vaje vzdrževanje ravni usposobljenosti, preverjanje in poenotenje postopkov gašenja in reševanja gasilskih in medicinskih ekip v domicilnem območju letališča v Cerkljah ob Krki ter izrazil zadovoljstvo nad številčno udeležbo, saj je sodelovalo kar 80 vadbencev iz civilnega okolja.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava