Skip to main content

Sodelovanje Slovenske vojske pri preskrbi slovenske Istre z vodo

Vlada Republike Slovenije je 23. julija 2022 na dopisni seji potrdila načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre.

Slovenska vojska se je skladno s tem načrtom in ob koordinaciji aktivnosti, ki jo izvaja Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, v prevoz surove vode iz reke Unice pri Planini v Vodarno Rižana vključila takoj 26. julija 2022, ko se je načrt začel izvajati.

Trenutno je angažiranih sedem cistern (štiri po 10.000 litrov in tri po 7.000 litrov), ki vodo prevažajo na način 24/7. Dnevno je v prevažanje vode s strani Slovenske vojske vključenih 21 voznikov cistern in en koordinator.

Do 2. avgusta 2022 so ekipe prepeljale 3.158 m3 vode. Ena cisterna dnevno opravi v optimalnih pogojih 12 voženj (cikel ene vožnje obsega črpanje vode na točki A, prevoz, izlitje na točki B in vrnitev na točko A). Idealni pogoji so redko zagotovljeni, saj so odvisni od prometa, zastojev na cesti, menjav moštva in podobno. En cikel tako v povprečju traja od 2,5 do 3 ure.

Sklep vlade v zvezi z interventnimi prevozi vode velja do 30. avgusta z možnostjo podaljšanja.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava