Skip to main content

Slovenski vojaki na mednarodnih operacijah in misijah kredibilen, profesionalen in visoko cenjen partner

Predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob, je v petek, 26. maja 2023, v okviru prvega uradnega obiska na Ministrstvu za obrambo prek avdio-video konference nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo na mednarodnih operacijah in misijah.

Na avdio-video konferenci, ki predstavlja obliko poročanja o stanju in načrtovanih nalogah na misijah v tujini, so poveljniki kontingentov Slovenske vojske s šestih območjih delovanja, in sicer na Kosovu, Iraku, BiH, v Nemčiji, Latviji ter na Slovaškem, poročali o opravljenih nalogah kontingentov, o razmerah na terenu ter o prispevku Slovenske vojske na omenjenih območjih.

Na območjih delovanja v okviru mednarodnih operacij in misij na kriznih območjih ter v aktivnostih okrepljene pozornosti in prisotnosti z namenom izvajanja odvračalne in obrambne drže zavezništev se je Slovenska vojska od leta 1997 izkazala za kredibilen, profesionalen ter visoko cenjen partner. Od leta 1997 in vse do danes je Slovenska vojska na območja delovanja izvedla več kot 15.000 napotitev.

Slovenska vojska trenutno deluje na 13 misijah s približno 300 napotenimi pripadnicami in pripadniki v okviru Nata, EU in OZN.

Slovenske vojake sta pozdravila tudi obrambni minister Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, ki je med drugim spregovoril o izzivih za v prihodnje med drugim na področjih kadrovskega popolnjevanja, izgradnje zmogljivosti in dobrega obrambnega sistema. Izpostavil je tudi delovanje Slovenske vojske v dobro državljanov, še posebej v primerih naravnih nesreč, ki so prizadele državo v preteklih letih.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava