Skip to main content

Slovenski športni plezalci uspešno na svetovnem vojaškem prvenstvu v Kopru

Svetovno vojaško prvenstvo Mednarodnega sveta za vojaški šport (CISM) v športnem plezanju, ki v organizaciji Slovenske vojske poteka v Kopru, se je v četrtek, 22. junija, nadaljevalo s finalom v hitrostnem plezanju, in sicer tako v ženski kot moški kategoriji. Na sporedu so bile tudi kvalifikacije v balvanskem plezanju v obeh kategorijah.

Svetovna prvakinja v hitrostnem plezanju je na svetovnem vojaškem prvenstvu postala Patrycja Chudziak iz Poljske, druga je bila Sofiia Hladka iz Ukrajine, medtem ko je tretje mesto pripadlo Lison Gautron iz Francije.

V moški kategoriji se je naslova svetovnega prvaka veselil Kostiantyn Pavlenko iz Ukrajine, srebrno odličje je pripadlo Guillaume Moro iz Francije, medtem ko je tretje mesto osvojil Yaroslav Tkach iz Ukrajine.

Na svetovnem vojaškem prvenstvu sledi v petek, 23. junija, še finalni del v balvanskem in težavnostnem plezanju tako v ženski kot moški kategoriji.

Po kvalifikacijah v četrtek, 22. junija, so se finale v petek, 23. junija, v balvanskem plezanju uvrstile v ženski kategoriji Janja Garnbret, Katja Debevec, Flavy Cohaut, Julia Chanourdie, Giorgia Tesio in Margarita Agambayeva. Med športnimi plezalci v moški kategoriji pa bodo v petkovem finalu nastopili Luka Potočar, Sascha Lehmann, Marco Mueller, Mickael Mawern, Edwin Gaufres in Marco Bombardi.

V petkovem finalu v težavnostnem plezanju v moški kategoriji pa bodo poleg Slovenca Luke Potočarja nastopili še Sascha Lehmann (Švica), Mickael Mawem (Francija), Marcello Bombardi (Italija), Marco Mueller (Švica), Alexey Panfilov (Kazahstan), Edwin Gaufres (Francija) in Artyom Devyaterikov (Kazahstan).

Zelo uspešne so bile tudi slovenske športne plezalke v težavnostnem plezanju. V finalu v petek, 23. junija, bodo nastopile Mia Krampl, Vita Lukan, Katja Debevec in Mina Markovič. Ob njih pa se bodo za najvišja mesta borile še Giorgia Tesio (Italija), Julia Chanourdie (Francija), Margarita Agambayeva (Kazahstan) in Flavy Cohaut (Francija).

Prvenstvo se bo zaključilo s podelitvijo kolajn in sklepno slovesnostjo v petek, 23. junija, v vipavski vojašnici.

Slovenska vojska je od leta 1992 aktivna članica CISM. Na podlagi kandidature je bila izbrana za organizatorja svetovnega vojaškega prvenstva CISM v športnem plezanju v letu 2023. Svetovno vojaško prvenstvo CISM v športnem plezanju je tudi priložnost za utrjevanje ugleda Slovenske vojske v svetu in za promocijo naravnih lepot Slovenije.

Prvenstva se lahko udeležijo aktivne države članice Mednarodnega sveta za vojaški šport CISM, na tekmovanju pa lahko sodelujejo samo aktivne vojaške osebe. Prvenstvo bo izvedeno skladno s Pravilnikom CISM (CISM Regulations, Edition Dec 2021), CISM Climbing Regulation (Edition 2019) in s pravili Mednarodne zveze za športno plezanje (International Federation of Sport Climbing (IFSC), Edition March 2022).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava