Skip to main content

Slovenska vojska zaključila predsedovanje v mednarodni organizaciji FINABEL

Poveljstvo sil Slovenske vojske (SV) je med 15. in 17. aprilom na Bledu organiziralo 71. srečanje mednarodne vojaške organizacije FINABEL. Gre za najstarejšo vojaško organizacijo med evropskimi kopenskimi silami. Na glavni letni konferenci Finabela je sodelovalo 80 predstavnikov vojsk iz 25 držav, med njimi 15 generalov, večinoma poveljnikov kopenskih sil držav članic Finabela, ki so si med drugim ogledali tudi predstavitev slovenske vojaške industrije. Na konferenci so nastopili predavatelji iz ZDA in Anglije, medtem ko so udeleženi poveljniki kopenskih sil razpravljali o aktualnih geopolitičnih razmerah in izzivih, s katerimi se soočajo kopenske sile držav članic.

Ob robu konference je namestnik načelnika Generalštaba SV brigadir Uroš Paternus funkcijo predsedovanja predal hrvaškemu kolegu brigadirju Valentinu Skrozi. Slovesni primopredaji je sledila še slovesnost ob priključitvi nove članice – Bolgarije.

Finabel spodbuja in omogoča interoperabilnost kopenskih sil v obliki usklajevanja vojaških konceptov, doktrin in postopkov. Pripravlja priporočila, smernice in raziskave za vojaške odločevalce v skladu z zahtevami držav članic. Vodstva vojsk držav članic sklicuje na letna srečanja. Organizacija sodeluje z vojaškimi strukturami EU in Nata ter jih z izsledki svojih študij dopolnjuje.

Organizacijo so leta 1953 ustanovila ministrstva za obrambo Francije, Italije, Nizozemske, Belgije in Luksemburga. Danes ima 25 držav članic, med njimi je od leta 2016 tudi Slovenija, članstvo v njej je odprto za vse države članice EU.

Odbor FINABEL je bil sprva zasnovan kot forum za razmislek, izmenjavo, razvoj študij ter predlogov o temah skupnega interesa za razvoj kopenskih vojsk članic. Prvotno je bila struktura ustanovljena s ciljem povezovanja na področju vojaške  industrije, sedaj je njen glavni namen promovirati  in spodbujati povezljivost med kopenskimi silami držav članic.   

 

Fotografije: Zvone Vrankar

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava