Skip to main content

Slovenska vojska sodeluje na mednarodni vojaški vaji CWIX22

Mednarodna vojaška vaja CWIX (Coalition Warrior Interoperability eXploration eXperimentation and eXamination eXercise) je največji letni Natov dogodek na področju testiranja in preverjanja interoperabilnosti komunikacijsko informacijskih sistemov, ki že vrsto let poteka tri tedne v juniju v Joint Force Training Centru v Bydgoszczu, na Poljskem. Gonilna sila vaje je povezljivost, interoperabilnost sistemov ter ljudi. Države članice ter partnerske države na vaji preizkušajo, testirajo in validirajo sisteme vodenja in poveljevanja C4I (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence).

Letošnji CWIX22 je izveden v hibridni organizaciji kar pomeni, da vaja omogoča in nudi možnosti testiranja določenih sistemov na daljavo ob strogih pogojih takšnega testiranja. V vajo je vključenih 35 držav članic NATO in partnerskih držav, skupaj 1499 pripadnikov. V vajo je vključenih 340 zmogljivosti, s katerimi se izvajajo testiranja na 18 funkcijskih področjih.

Slovenska vojska na vaji sodeluje s 13 pripadniki rodu zvez in informatike, kateri preiskušajo ter testirajo povezljivost mednarodnega omrežja zavezništva  (Federal Mission Network Core Services - FMN CS) in kibernetske zmogljivosti.

S sodelovanjem na vaji pripadniki pridobivajo strokovna znanja in izkušnje za delovanje v mednarodnem okolju in taktičnih pogojih. Pridobljena znanja pripadnikov omogočajo sledenje trendu razvoja komunikacijsko informacijskih sistemov ter njihovi uporabi v različnih situacijskih okoljih.

Fotografije: JFTC PA

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava