Skip to main content

Slovenska vojska pomaga pri odpravi posledic ujme na območju celotne Slovenije

V reševanje posledic ujme, ki je Slovenijo prizadela v noči s srede, 3., na četrtek, 4. avgusta, in še traja, se je dejavno vključila tudi Slovenska vojska (SV), skladno z Direktivo za sodelovanje SV pri zaščiti, reševanju in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah (VIHRA).

Trenutno je na prizadetih območjih Črne na Koroškem, Kamnika, Savinjske doline in Mežice aktiviranih okoli 100 pripadnikov Slovenske vojske, kjer z moštvom in materialnimi sredstvi (kombiniranimi gradbenimi stroji, bagri in tovornimi vozili) prebijajo na prizadeta območja in pomagajo skladno z navodili Uprave za zaščito in reševanje.

Slovenska vojska na terenu sodeluje z dvema helikopterjema Bell 412 in enim helikopterjem Cougar, ki je v pripravljenosti na območju Maribora. Dodatno je bil z usposabljanja v tujini na pomoč v domovino vpoklican še en helikopter Cougar, oba opremljena z vitli. Helikopter Bell 206 ostaja v pripravljenosti za potrebe izvidovanja razsežnosti ujme.

Pripadniki trenutno nudijo pomoč pri zaščiti in reševanju ljudi in materialnih sredstev, evakuaciji prebivalcev in zagotavljanju prevoza pitne vode.

Ob pripadnikih na terenu je v stanju pripravljenosti še okoli 500 dodatnih pripadnic in pripadnikov, ki bodo angažirani na terenu, takoj ko bo to zahtevala Uprava za zaščito in reševanje RS.

Slovenska vojska ostaja v službi domovine in bo na terenu ostala, vse dokler bo to potrebno.

VIDEO: https://twitter.com/i/status/1687375667401269248

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava