Skip to main content

Slovenska vojska neutrudno v pomoč prebivalcem pri odpravi posledic poplav

Slovenska vojska na terenu še naprej pomaga pri reševanju, pomoči prizadetim prebivalcem in odpravi posledic obsežnih poplav, ki so prizadele Republiko Slovenijo. Na številnih lokacijah po vsej državi je aktivnih več sto pripadnic in pripadnikov različnih enot Slovenske vojske z vso gradbeno tehniko in drugo mehanizacijo, helikopterji in bojnimi vozili. Predvsem pa zagotavlja tudi pridne delovne roke, ki pomagajo srčno in predano povsod, kjer je to potrebno.

Na poplavljenih območjih zagotavlja helikoptersko podporo pri reševanju in evakuaciji ljudi, oskrbo z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, vodo, hrano in zdravili, sanitetnega materiala, prevoz delavcev vzdrževalnih služb in tovora ter goriva na nedostopna območja. Na terenu, ki je ponekod zahteven, dostop pa otežkočen, z gradbeno tehniko in drugo mehanizacijo ter fizično močjo poteka odstranjevanje posledic poplav. Če drugače ne gre, so se pripadnice in pripadniki otovorili in peš tudi skozi neprehoden teren odpravili do tja, kjer je pomoč potrebna. S sanitetnimi ekipami in ob sodelovanju z lokalnim osebjem skrbijo za prvo pomoč prebivalcem, z moštvom pa tudi sicer pomagajo pri vseh potrebnih delih pri sanaciji okolja poplav.

Enote so bile in so še dejavne na številnih lokacijah po vsej državi. Med drugim so izvedle številne aktivnosti pomoči na območjih Prevalj, Mežice, Slovenj Gradca in Dravograda ter Črne na Koroškem. Dejavne so bile na območjih od Ljubnega ob Savinji do Solčave. Na pomoč so priskočile na območjih Kamnika, Medvod in Škofje Loke. Tam se jim je uspelo peš med drugim prebiti do od sveta odrezanih območij škofjeloškega hribovja ter tamkajšnjim prebivalcem dostaviti nujne življenjske potrebščine. Obseg nalog in območje delovanja sta se razširila še v Prekmurje, kjer je med drugim potekala sanacija nasipa in zajezitev reke Mure pri Dolnji Bistrici.

Prav zaradi težke dostopnosti in ponekod še posebej zahtevnih razmer je helikopterska pomoč še kako pomembna. Za nemoteno delovanje vseh helikopterskih posadk, dejavnih na poplavljenih območjih, sicer skrbijo pripadniki 107. letalske baze s cisternami za gorivo na štirih lokacijah po Sloveniji. Helikopterske posadke Slovenske vojske pa so v štirih dneh sicer prepeljale 240 oseb, 75 ton tovora in pri tem naletele 88 ur.

Ker gre za obsežno operacijo pomoči in sanacije po uničujočih poplavah, so z enotami Slovenske vojske združili moči kolegi iz drugih držav, Hrvaška je s helikopterjem pomagala pri sanaciji nasipa na reki Muri. V zračni most Slovenske vojske še posebej v pomoč na območju Koroške sta se vključila tudi madžarska helikopterja. Iz Španije bosta v pomoč dva helikopterja. Avstrija in Hrvaška s helikopterji pomagata z domačega terena, poleg tega pa je Hrvaška v Slovenijo napotila ekipo vojaških inženircev.

Slovenska vojska si z vsemi akterji nacionalno-varnostnega sistema močno prizadeva pomagati v poplavam prizadetim prebivalcem v državi. Stanje na poplavljenih območjih, tudi z rednimi obiski na terenu, vseskozi spremlja načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš, ki si je med drugim ogledal stanje na terenu na območju Savinjske doline. Srečal se je s pripadniki in pripadnicami Slovenske vojske, obisk je bil tudi priložnost za pogovor s predstavniki civilne zaščite, lokalne skupnosti in prebivalcev. Prav tako aktivna sta na terenu poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Roman Urbanč in namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Franc Koračin.

Razmere, v katerih se je ob uničujočih poplavah znašla Republika Slovenija, so izjemno zahtevne z več vidikov. Zato izkušnje Slovenske vojske, tudi z delovanjem v vojnih razmerah, pri soočanju s posledicami pridejo prav. Pomembna pri soočanju s to nalogo so tudi pehotna bojna vozila, ki sicer omogočajo visoko mobilnost, zaščito in zmogljivosti v različnih terenskih pogojih pri izvajanju bojnih nalog.

Slovenska vojska bo na terenu toliko časa, kolikor bo to potrebno. Vseskozi skrbi za rotacije ekip, da ne prihaja do preutrujenosti ter da njeni pripadnice in pripadniki lahko svoje poslanstvo opravljajo predano in motivirano do konca.

Fotografije: Borut Cirnski, Zvone Vrankar, Goran Krošelj, arhiv SV

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava