Skip to main content

»Skupaj zmoremo« 72. brigada, že trideset let

23. novembra dan enote obeležuje 72. brigada Slovenske vojske. Letos je to že trideseta obletnica delovanja.

Osrednja slovesnost ob 30. obletnici in Dnevu Rudolfa Maistra je bila organizirana skupaj z Mestno občino Maribor v Mestnem gledališču Maribor, v četrtek 17. novembra, praznovanje pa se v sproščenem vzdušju nadaljevala v Vojašnici generala Maistra, ko so pripadniki 72. brigade s svojimi družinskimi člani in prijatelji uživali v rokovskih ritmih skupine MI2.

Ob jubileju je pripadnice in pripadnike 72. brigade nagovoril brigadir Boštjan Baš, poveljnik 72. brigade, v Maistrovem duhu in z motom 72. brigade: »Sodelovanje in medsebojna pomoč sta tisto kar daje najboljše rezultate. Tako je bilo 1918, tako je bilo med našo osamosvojitvijo in tako naj bo tudi danes. To geslo odraža naš način razmišljanja in delovanja, nas dela učinkovitejše in boljše, predvsem pa nerazdružljivo povezane in dobre. Skupaj zmoremo! Srečno 72.«

Zgodovina 72. brigade sega v leto 1992, ko je ko je bilo formirano poveljstvo brigade, sestavljale pa so jo vojne enote. Do leta 2003 je bila glavna naloga brigade usposabljanje nabornikov in rezervne sestave različnih rodov in služb. Po ukinitvi naborniškega sistema v Sloveniji leta 2003 je tudi 72. brigada prešla na profesionalno kadrovsko sestavo in od 2004 do 2013 delovala kot brigada za bojno podporo in zagotovitev delovanja. V sklopu transformacije Slovenske vojske 15. maja 2013 se je preoblikovala v pehotno brigado s sestavo, ki jo ima še danes in poslanstvom, da zagotavlja stalne in odzivne sile za nacionalno in kolektivno obrambo, vzdržuje že vzpostavljene in gradi zahtevane zmogljivosti za delovanje v nacionalnem prostoru in v okviru zavezništva, zagotavlja sile za delovanje v sistemu zaščite in reševanja ter sodeluje s Policijo pri varovanju državne meje. Bataljonska bojna skupina 72. brigade je glavna deklarirana vojaška zmogljivost Republike Slovenije v zavezništvu.

Video: 30 let 72.brigade 

Fotografije: Luka Mitrović

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava