Skip to main content

S sklepno slovesnostjo v Vipavi zaključek svetovnega vojaškega prvenstva v športnem plezanju

S sklepno slovesnostjo in podelitvijo kolajn v vipavski Vojašnici Janka Premrla Vojka se je v petek, 23. junija, v organizaciji Slovenske vojske končalo svetovno vojaško prvenstvo Mednarodnega sveta za vojaški šport (CISM) v športnem plezanju. Za slovenske športne plezalce je bilo prvenstvo zelo uspešno. Slavnostni govornik na zaključni prireditvi je bil načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Po besedah generalmajorja Glavaša ne smemo pozabiti, da je bilo svetovno prvenstvo veliko več kot zgolj tekmovanje in posamezne zmage. Predstavljalo je priložnost za izmenjavo izkušenj, krepitev medsebojnega zaupanja in vzpostavitev trajnih mednarodnih povezav. Tekmovanje je prineslo spoznanje, da smo del enega sistema, kjer je sodelovanje ključnega pomena za dosego skupnih ciljev, je med drugim še povedal načelnik Generalštaba Slovenske vojske.

Zadnji dan tekmovanja, v petek, 23. junija, sta bili na sporedu finali v balvanskem oziroma težavnostnem plezanju tako v ženski kot v moški konkurenci. Naslova svetovne prvakinje in podprvakinje v težavnostnem plezanju sta se veselili Slovenki Mia Krampl in Vita Lukan. Brona pa Francozinja Julia Chanourdie. Med športnimi plezalci si je naslov svetovnega prvaka v težavnostnem plezanju priboril Švicar Sascha Lehmann. Svetovni podprvak je postal Slovenec Luka Potočar, tretje mesto pa je osvojil Italijan Marcello Bombardi.

Svetovna prvakinja v balvanskem plezanju je v ženski kategoriji postala Janja Garnbret, na zmagovalnem odru pa sta se ji pridružili še s srebrom  Giorgia Tesio iz Italije in z bronom Flavy Cohaut iz Francije. Med športnimi plezalci je svetovni prvak v balvanskem plezanju Mickael Mawemi iz Francije. Srebrno odličje je osvojil  Sascha Lehmann iz Švice, bron pa športni plezalec Luka Potočar iz Slovenije.

Že v četrtek, 22. junija, se je končal tekmovalni del v hitrostnem plezanju. Svetovna prvakinja v hitrostnem plezanju je postala Patrycja Chudziak s Poljske. Na zmagovalnem odru pa sta ji družbo delali še Sofiia Hladka iz Ukrajine s srebrno in Lison Gautron iz Francije z bronasto kolajno. Med športnimi plezalci je svetovni prvak v hitrostnem plezanju postal Kostiantyn Pavlenko iz Ukrajine. Srebro si je priplezal Guillaume Moro iz Francije. Bron pa je osvojil Yaroslav Tkach iz Ukrajine.

Na svetovnem vojaškem prvenstvu Mednarodnega sveta za vojaški šport v športnem plezanju se je med 19. in 24. junijem ob organizaciji Slovenske vojske zbralo preko 100 udeležencev iz 12 držav. Tekmovalci so se v moški in ženski kategoriji pomerili v vseh treh disciplinah športnega plezanja, težavnosti, hitrosti in balvanih, ki so potekala v Kopru, kjer je bila tudi otvoritvena slovesnost.

Slovenska vojska je od leta 1992 aktivna članica CISM. Na podlagi kandidature je bila izbrana za organizatorja svetovnega vojaškega prvenstva CISM v športnem plezanju v letu 2023. Svetovno vojaško prvenstvo CISM v športnem plezanju je tudi priložnost za utrjevanje ugleda Slovenske vojske v svetu in za promocijo naravnih lepot Slovenije.

Prvenstva se lahko udeležijo aktivne države članice Mednarodnega sveta za vojaški šport CISM, na tekmovanju pa lahko sodelujejo samo aktivne vojaške osebe. Prvenstvo je bilo izvedeno skladno s Pravilnikom CISM (CISM Regulations, Edition Dec 2021), CISM Climbing Regulation (Edition 2019) in s pravili Mednarodne zveze za športno plezanje (International Federation of Sport Climbing (IFSC), Edition March 2022).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava