Skip to main content

Pripadniki Slovenske vojske se pripravljajo na MVV Dragon 24

Med 12. in 16. februarjem so se na osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček usposabljali pripadniki čete 74. pehotnega polka 72. brigade. Četa je že od leta 2022 v naboru zavezniških sil v visoki pripravljenosti in bo sodelovala tudi na mednarodni vojaški vaji Dragon 24 na Poljskem.

Pripadniki čete so izvajali vsebine iz prehodne in ofenzivne oblike delovanja s poudarkom na uporabi in delu z vozili Svarun, procesu bojnega odločanja, bojnih postopkih voda, tehnikah in formacijah premikanja z vozili, patruljiranja, vzpostavitvah opazovalnic, delu v zbirnem območju in ofenzivnem delovanju čete ob neposredni ognjeni in zračni podpori.

Vaja Dragon 24, na kateri bo četa sodelovala med 26. februarjem in 12. marcem na Poljskem, je del niza vaj Steadfast Defender 24 (STDE24), ki jih Nato vsake tri leta organizira z namenom odvračalnih aktivnosti zavezništva in preizkusa izvedbe večjih združenih operacij. Na vaji bo sodelovalo 90.000 vojakov iz vseh 31 članic zavezništva in Švedske, ki se bodo več mesecev urili za odvračanje in izvajanje skupne obrambne varnosti v evroatlantskem prostoru. Slovenska vojska načrtuje udeležbo na treh vajah, poleg omenjene še na Cobra 24 in Black Swan 24.

Cilj je usposabljanje deklariranih sil in enot, ki gradijo cilje zmogljivosti SV, ugotavljanje pripravljenosti končnih operativnih zmogljivosti regionalnega komponentnega poveljstva za specialne operacije in urjenje za odvračanje agresije. Cilje bo SV dosegala znotraj vaj, katerih osrednji scenarij je simulacija napada na zavezništvo, ki sproži 5. člen severnoatlantske pogodbe o skupni obrambi, ki opredeljuje, da je napad na eno zaveznico napad na vse.

Slike: VU  VI. r. Luka Mitrovič

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava