Skip to main content

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske ob poplavah izkazali znanje in prizadevnost

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so ob obsežnih poplavah, v katerih se je znašla Republika Slovenija, ponovno izkazali prizadevnost in znanje tako pri reševanju in nudenju pomoči prebivalcem kot pri siceršnjem urejanju razmer na poplavljenih območjih. V času poplav od začetka avgusta je bilo aktivnih 600 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske in okoli 230 pripadnikov tujih oboroženih sil v različnih vlogah. Slovenija namreč pri soočanju s posledicami poplav ni ostala sama, saj je pomoč prišla tudi iz tujine.

Enote Slovenske vojske so zavzeto praktično od prvih trenutkov, ko je postalo jasno, da gre za izredno zahtevne razmere, poprijele za delo in se lotile odprave posledic poplav skladno z zahtevki in usmeritvami Civilne zaščite. Naloge so in še opravljajo na več kot 15 območjih po vsej državi, med drugim v Solčavi, Nazarjih, Braslovčah, Kamniku, Mengšu, Komendi, Škofji Loki, Prevaljah, Črni na Koroškem, Dravogradu in Mežici.

Marsikatera območja so bila ali so še odrezana od sveta, zato je bila prav helikopterska pomoč ključnega pomena, da so pomoč pri reševanju in evakuaciji ljudi, oskrba z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, prevoz tovora ter goriva hitreje prišli do cilja. V povprečju je na območju poplav na dan aktivnih pet helikopterjev, ki so od 4. do 15. avgusta naleteli 210 ur, prepeljali 500 oseb in 152 ton različnega tovora. Ob tem so v tem času ekipe zagotavljale dodatno helikoptersko nujno medicinsko pomoč, pri čemer so avgusta zagotovile 42x posredovanj, v katerih so prepeljali 42 oseb in pri tem naleteli 45 ur.

Poleg tega je na terenu dnevno prisotnih več kot 30 tovornih prekucnih vozil, tovornih vozil s platformo, avtocisterne za vodo in za gorivo. Na terenu so vsi razpoložljivi delovni stroji, med njimi buldožerji, bagri in kombinirke ter več kot 20 kolesnih oklepnih vozil. Skupaj so prevozili več kot 16.000 km, porabili 31.092 litrov goriva in 147.103 litrov kerozina.

Slovenska vojska pri pomoči prebivalcem in sanaciji razmer na poplavljenih območjih ni ostala sama. Solidarnost ji je izkazalo ter ponudilo oziroma nudilo pomoč tudi več držav članic Nata in partnerskih vojsk. Skupaj je vojaško pomoč ponudilo 12 držav, med njimi Avstrija, BiH, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Makedonija, Nemčija, Poljska, Srbija, Španija in ZDA. Države so ponudile oziroma napotile v Slovenijo helikopterske in inženirske ekipe ter druge oblike vojaške pomoči. Do 15. avgusta so tuje helikopterske posadke naletele 190 ur, prepeljale 292 ton tovora in 675 oseb. Več o izkazani vojaški solidarnosti in partnerskemu sodelovanju na spletni strani Slovenske vojske: 2cm.es/tMkC

S pristopom k pomoči in urejanju razmer po poplavah je Slovenska vojska tako s svojo hitro odzivnostjo, strokovnostjo in usposobljenostjo za izvajanje svojega osnovnega poslanstva, obrambe domovine, ponovno dokazala svojo predanost varnosti države ter njenih prebivalk in prebivalcev.

Fotografije: Luka Mitrović, arhiv SV

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava