Skip to main content

Pri sanaciji poplavljenih območij še vedno sodelujejo tujci

V slovenskih krajih, ki jih je ujma najbolj prizadela, svojo pomoč poleg slovenskih vojakov še vedno nudijo tudi pripadniki tujih vojsk.

Deset pripadnikov Oboroženih sil Bosne in Hercegovine je čistilo strugo reke Meže in z jutrišnjim dnem odhajajo domov, 31 pripadnikov Oboroženih sil Češke republike v Sloveniji že tri dni postavlja mostove. Enega so češki gasilci pripeljali že ob prihodu in ga postavljajo v Črni na Koroškem, v prihodnjih dneh pa bodo povezali bregove še z enim ali dvema mostoma.

47 pripadnikov Oboroženih sil Republike Poljske in 40 pripadnikov Hrvaške vojske je prisotnih na širšem območju občin Nazarje in Gornji Grad. Poljaki pomagajo z inženirskimi enotami, njihova poglavitna naloga je postavitev mostu čez Dreto v vasi Potok v občini Gornji Grad, ki je že nekaj časa brez povezave z levim bregom reke. Postavljajo montažni most DMS-65, sestavljen iz elementov zložljive jeklene podpore SPS-69B, ki je v osnovi enosmeren most s 4200 mm široko ploščadjo.

Pomoč pri povezovanju bregov Drete so ponudili tudi naši južni sosedje. Pripadniki Inženirskega polka Hrvaške kopenske vojske so v Lačji vasi v občini Nazarje tako v slabih dveh dneh postavili lansirni most Bailey M-1, ki bo naslednjih nekaj let služil kot nadomestni most, pred tem pa so zaradi razlike med višino obeh bregov Drete najprej uredili še klančine. Gre za jeklen most, ki ga vojska sicer uporablja za premagovanje suhih in vodnih ovir brez vmesnih podpor, odlikuje pa ga zelo velika vzdržljivost.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava