Skip to main content

Posadka helikopterja Bell 412 na gašenju v Jesenicah

Zjutraj, 7. februarja, je bila aktivirana dežurna posadka helikopterja Bell 412, ki je poletela na območje Jesenic, kjer je gasilcem pomagala pri gašenju gozdnega požara na težko dostopnem terenu. Pri tem so naleteli 2 uri in na požarišče odvrgli nekaj manj kot 10 000 litrov vode.

Dežurne posadke letalstva Slovenske vojske so letos poletele na pomoč že 63-krat, od tega so 9-krat posredovale pri reševanju v gorah, 50-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, sodelovale pri gašenju požara ter 3-krat zagotovile prevoz darovanih organov. Pri tem so prepeljale 62 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče odvrgle 9600 litrov vode in skupaj naletele 75 ur.

Slovenska vojska vsak dan v 15-minutni pripravljenosti zagotavlja dežurne helikopterske posadke za potrebe reševanja v gorah in izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana Maribor ter helikopter v 120-minutni pripravljenosti na letališču Cerklje ob Krki.

V 120-minutni pripravljenosti na Brniku sta tudi letali falcon 2000EX in Turbolet L-410 za potrebe medicinskih in strateških prevozov ter oskrbo slovenskih kontingentov na misijah.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava