Skip to main content

Ostrostrelci spoznavali novosti s svojega področja

Na strelišču in vadišču Bač pri Pivki je med 13. in 17. junijem potekala delavnica za ostrostrelce Madmil 2022. Gre za pobudo zmagovalcev ostrostrelske tekme v Nemčiji, ki so jo v sodelovanju z ostalimi pripadniki Slovenske vojske, Specialne enote policije in civilnimi strokovnjaki s tega področja uresničili pripadniki Enote za specialno delovanje.

Namen delavnice je bil ostrostrelce Slovenske vojske in Specialne enote policije seznaniti z naprednimi tehnikami streljanja ter novostmi, ki so v zadnjih petih letih oblikovale razumevanje balistike in uporabe ostrostrelnih sistemov. Velik prispevek je bila združitev vojaškega in policijskega znanja z znanjem civilnih strokovnjakov.

Udeleženci so se preizkusili v streljanju iz alternativnih položajev iz različnih platform, ki so jih izdelali pripadniki Enote za specialno delovanje in simulirajo streljanje iz vozil, zaprtih prostorov, s streh itd. To je potekalo na razdalje vse do 2000 metrov, pri čemer so udeleženci uporabljali različne oborožitvene sisteme z različnimi kalibri in njihovimi specifikami. Streljali so tudi iz helikopterja Slovenske vojske Bell 412, kar je predstavljalo poseben izziv, saj so morali med letom zaustavljati vozilo  in streljati na razdalje do 300 metrov. Sodelovalo je tudi vozilo Policije z dvižno platformo za potrebe streljanja.

Na delavnici se je pokazalo dobro sodelovanje tako med ostrostrelci različnih enot Slovenske vojske kot tudi med Specialno enoto policije in Slovensko vojsko, pri čemer velja posebej izpostaviti podporo 15. polka vojaškega letalstva, ki je sodeloval z zračno platformo.

Madmill 2022 je aktivnost, ki je v organizaciji Enote za specialno delovanje postavila standard za prihodnje delavnice Slovenske vojske s tega področja. Podoben dogodek bo z možnostjo mednarodne udeležbe organiziran tudi naslednje leto.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava