Skip to main content

Mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava tudi uradno odprta

V soboto, 20. maja, se je s slovesnim postrojem sodelujočih v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli tudi uradno odprla mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava (MVV ZT23, angleško Triglav Star).

MVV ZT23 se je dejansko začela že teden dni prej, in sicer z vojaškim procesom odločanja, ki ga je po prejemu ukaza od nadrejenega, skupaj s sodelujočimi na vaji, izvedlo poveljstvo 132. gorskega polka. Vadbeni mednarodni gorski bataljon sestavljajo vojaški gorniki, izvidniki in pripadniki specialnih sil iz osmih držav – poleg 200 gostiteljev iz Slovenije še iz Albanije (15), Češke (85), Italije (20), Madžarske (50), Nemčije (90), Severne Makedonije (25) in ZDA (275).

760 udeležencev MVV ZT23 bo tokat povezanih z vajo Immediate Response (IR23), ki je ena v nizu vaj ameriškega Poveljstva kopenske vojske ZDA za Evropo in Afriko (angleško USAREUR-AF) – Defender Europe (DE23).

V nedeljo, 21. maja, so tako izdali bataljonski ukaz za delovanje, ki je vaji dal zeleno luč. Četa Nacionalne garde Kolorada je na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna izvedla taktične vaje z bojnim streljanjem ravni oddelka in voda, na različnih lokacijah v okolici Bohinjske Bele pa se je začelo usposabljanje iz individualnih vojaških gorniških veščin, bojnih postopkov in druge dejavnosti gorskega bojevanja, ki se bodo v drugem delu vaje sklenile v dvostranski bataljonski taktični vaji na širšem območju Zelenice, Begunjščice, Stola in Javorniškega Rovta.

ZT23 je mednarodna vojaška vaja gorskega bojevanja, ki je letos, poleg vaje Jadranski udar (angleško Adriatic Strike), osrednja vaja Slovenske vojske. Organizatorji in glavni izvajalci tudi letošnje izvedbe so pripadniki 132. gorskega polka, potekala pa bo do konca maja.

Nekaj pripadnikov poveljstev in enot Slovenske vojske sodeluje v delu vaje, ki poteka v Slunju, hrvaška vojska namreč tam sočasno z vajo IR23 organizira z njo povezano vajo (LAUFER23). Poveljstvo 132. gorskega polka na mednarodni vojaški vaji IR23 zagotavlja odzivno celico (podrejeno večnacionalni brigadi) in deluje kot deklarirana sila Slovenske vojske za večnacionalno brigado (v sestavi 34. pehotne divizije OS ZDA), Natov Center odličnosti za gorsko bojevanje pa v sklopu vaje ZT23 nudi strokovno pomoč glede doktrinarne uporabe enot za gorsko bojevanje.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava