Skip to main content

Mednarodna vojaška vaja elektronskega motenja Ramstein Guard 2021

Od ponedeljka, 22. do petka 26. novembra bo v Republiki Sloveniji potekala mednarodna vojaška vaja elektronskega bojevanja Ramstein Guard 2021.

Na vaji sodelujejo enote in poveljstva vključena v Nato integrirani sistem nadzora in kontrole zračnega prostora, na območju odgovornosti združenega poveljstva s sedežem v Španiji, v območju katerega deluje tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije.

Ključne aktivnosti so usmerjene v pravilno ukrepanje in boj proti elektronskim motnjam v realnih pogojih. Namen vaje je urjenje in razvoj zmogljivosti enot Slovenske vojske v prepoznavanju elektronskih motenj, zmanjšanju njihovega vpliva ter delovanju v pogojih elektronskega motenja radarjev, komunikacijskih sredstev ter sistemov poveljevanja in kontrole. Vaja pa prav tako omogoča usposabljanje posadk helikopterja Cougar in letala PC-9M v postopkih v primeru zaznavanja groženj protiletalskih sistemov.

Na vaji sodeluje 15. polk vojaškega letalstva, in sicer 151. helikopterska eskadrilja s helikopterjem Cougar AS AL 532, 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9M Hudournik ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora z radarji kratkega dosega na Počku in radarji dolgega dosega na Ljubljanskem Vrhu in Ledinekovem Koglu. Na vaji poleg enot vojaškega letalstva sodeluje tudi rodovski bataljon 1. brigade z radarskim sistemom Giraffe in lahko baterijo zračne obrambe, Enota elektronskega bojevanja in Obveščevalno izvidniška četa.

Aktivnosti bodo v vidnem delu dneva potekale na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna in osrednjem delu zračnega prostora Republike Slovenije. Izvedbo vaje bo podpiralo tudi zavezniško letalo Falcon - FA20, ki bo skupaj z letali Pilatus PC-9 delovalo v osrednjem delu zračnega prostora Republike Slovenije na višinah do 5.000 metrov. Na vojaškem vadišču pa bodo vajo elektronskega bojevanja podpirali helikopter Cougar AS AL 532 in letala Pilatus PC-9M.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava