Skip to main content

Mednarodna vaja Odreda za specialno podvodno delovanje

V začetku meseca je v 430. mornariškem divizionu potekala dvostranska pomorska vaja, na kateri sta sodelovali protiminski potapljaški skupini Slovenske vojske in oboroženih sil Nemčije. Poglavitni namen vaje med 4. in 9. septembrom je bil krepitev sodelovanja, izmenjava izkušenj in preverjanje povezljivosti med skupinama protiminskih potapljačev.

V sklopu vaje so tako izvedli protiminsko delovanje v različnih okoljih, s poudarkom na potopih v zelo plitkih vodah in pregledi kopenskega dela obale. Poleg potapljačev so v vodi uporabili tudi najsodobnejšo tehniko za podvodne preiskave, od ročnega sonarja, do avtonomnih podvodnih plovil (AUV) in daljinsko vodenih podvodnih plovil (ROV), ki omogočajo natančen pregled morskega dna ter zelo varen način odkritja morebitnih nevarnosti pod vodo.

Potapljači obeh držav so na vaji imeli priložnost deliti svoje izkušnje, postopke in tehnike. Sodelovanje med državami namreč krepi medsebojne odnose, izboljšuje usposobljenost vojaških enot ter krepi zavezanost držav k skupnemu cilju – zagotavljanju miru in stabilnosti v regiji ter zaščiti pomorskih poti pred nevarnostmi, kot so podvodne mine.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava