Skip to main content

Krepitev slovensko-hrvaškega sodelovanja

Sredi marca so se na povabilo poveljnika Centra vojaških šol brigadirja Petra Zakrajška odzvali poveljniki vojaških šol in predstavnika Centra vojaških šol Hrvaške vojaške akademije dr. Franjo Tuđman. Goste je s sodelavci sprejel namestnik poveljnika Centra vojaških šol brigadir mag. Vilibald Polšak, ki je tudi vodil pogovore.

Obisk poveljnikov  hrvaških vojaških šol je ena izmed točk dogovora krepitve sodelovanja med obema vojaškima izobraževalnima institucijama na področju vojaškega izobraževanja in usposabljanja. Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi organiziranosti in delovanja slovenskih vojaških šol hrvaškim kolegom. Sodelujoči so izmenjali poglede in mnenja ter predloge sodelovanja vojaških šol obeh udeleženih strani, kjer je to možno in smotrno za vse sodelujoče.

Srečanje je potekalo v Kadetnici, kjer so si gostje v sklepnem delu obiska ogledali tudi Knjižnično-informacijski in založniški center ter možnosti in oblike sodelovanja na področju medknjižnične izposoje.

Center vojaških šol ima na področju vojaškega izobraževanja že vrsto let vzpostavljeno sodelovanju s Hrvaško vojaško akademijo. Na Hrvaški vojaški akademiji vsakoletno na najvišjih oblikah vojaškega izobraževanja Slovenska vojska izobražuje enega častnika na generalštabnem šolanju (Ratna škola) in enega podčastnika na Visokem tečaju za podčastnike (Visoka dočasnička izobrazba). Na naših oblikah izobraževanja za podčastnike že drugo leto zapored sodeluje kot inštruktor pripadnik Hrvaške vojske. Slovenska vojska sodeluje s podčastniki inštruktorji–predavatelji na tečaju za podčastnike »Command Senior Enlisted Leader (CSEL) Course«, ki se izvaja pod okriljem pobude A-5 na Hrvaškem.

Fotografije: Carmen Kos, Oddelek za podporo vodstva CVŠ

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava