Skip to main content

Končala se je letošnja vaja Falco

V petek, 21. oktobra, se je v sklopu letošnjega niza vaj Preskok, končala vaja Falco XI., katere glavni namen je bil združiti zmogljivosti jedrske, radiološke, kemijske in biološke (JRKBO) obrambe Slovenske vojske.

Enajstič zapored so se zbrale enote Slovenske vojske in pripadniki Nacionalne garde Kolorada z namenom usposabljanja v jedrskem, radiološkem, kemijskem in biološkem okolju. Pripadniki Laboratorija JRKBO Vojaške zdravstvene enote Logistične brigade, Čete JRKBO (1. in 72. brigade), 430. mornariškega diviziona z Vodom za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (VU NUS) in Enota za specialno delovanje. Vzorce za mobilni biološki laboratorij so zagotovili referenčni laboratoriji Veterinarske fakultete  (Nacionalni veterinarski inštitut) in Medicinske fakultete (Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo).

Na letošnji vaji so preskušali različne scenarije, vzorčenje na vlaku in v območju z zmanjšanim kisikom Poleg tega je imel Vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev različne scenarije, kot so klasični scenarij z improviziranimi ubojnimi sredstvi, kot tudi importirana razpršilna sredstva. Četa JRKBO 1. brigade se je na vaji usposabljala za dekontaminacijo pripadnikov različnih oboroženih sil. Kjer so jim v pomoč pri izvedbi priskočili na pomoč pripadniki Enote za specialno delovanje in pripadniki specializirane enote Policije. Četi JRKBO sta na območju Škrilja dekontaminirali vozila in železniško progo. Mobilni biološki laboratorij, ki je idejni in strokovni vodja vaje, se je na vaji predvsem ukvarjal s testiranjem nove opreme za vzorčevalno ekipo, ki bo pripomogla k identifikaciji bioloških agensov v zraku.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava