Skip to main content

Gasilsko-reševalna vaja v primeru letalske nesreče Letalo 2022

Na letališču v Cerkljah ob Krki bo v torek, 18. oktobra, potekala gasilsko-reševalna vaja v primeru letalske nesreče Letalo 2022, ki je del niza vaj Slovenske vojske Preskok. Scenarij vaje predvideva zasilni pristanek vojaškega transportnega letala zaradi nedelovanja krmilnega sistema in težav pri spuščanju koles. Posadka letala v fazi pristajanja ugotovi, da ima letalo poškodovano pristajalno podvozje. Letalo zdrsne s pristajalne steze, udari z levim krilom po stezi in zagori. Na letalu je 20 potnikov in pet članov posadke, steče reševalna akcija. 

Na vaji bodo predstavljeni postopki gašenja in reševanja ter triaža, oskrba in evakuacija ponesrečencev v nadaljnjo zdravstveno oskrbo z reševalnimi vozili in helikopterjem, opremeljenim z medicnskim modulom.

Na vaji, ki jo organizira 15. polk vojaškega letalstva v sodelovanju z Zdravstvenim domom Brežice, sodelujejo letališke službe letališča Cerklje ob Krki, Vojaška zdravstvena enota, Vojaška policija, Regijski center za obveščanje Brežice, poklicna gasilska enota Krško, prostovoljno gasilsko društvo Cerklje ob Krki, strokovnoizobraževalni center Brežice (dijaki zdravstvene nege) ter službe nujne medicinske pomoči iz Brežic, Krškega in Sevnice.

Namen vsakoletne vaje je vzdrževanje ravni usposobljenosti, preverjanje in poenotenje postopkov gašenja in reševanja gasilskih in medicinskih ekip v domicilnem območju letališča Cerklje ob Krki.  

Vajo si bosta ogledala tudi obrambni minister Marjan Šarec in makedonska obrambna ministrica Slavjanka Petrovska.

Program:

12.20–12.30    Zbor predstavnikov medijev pred Vojašnico Jerneja Molana, Cerklje ob Krki 4 a

12.45–12.55    Predstavitev poteka vaje Letalo 2022

13.00–14.00    Prikaz vaje Letalo 2022

14.00–14.30   Izjava za medije

Vabljeni.

Več informacij: Jani Krošl, mobilni telefon 031 279 480

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava