Skip to main content

Celosten pristop in sodelovanje sta ključ do uspeha tudi v času epidemije

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) generalmajor Robert Glavaš in poveljnik sil SV generalmajor Miha Škerbinc sta 1. septembra na delovnem obisku v vrhniški Vojašnici Ivana Cankarja gostila predstavnike različnih resorjev, odgovornih za obvladovanje epidemije, katerih napore je podpirala SV. Cilj posveta je bila izmenjava izkušenj in iskanje priložnosti za nadgradnjo sodelovanja.

Srečanja so se udeležili dr. Mateja Logar, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, Andrej Šter z Ministrstva za zunanje zadeve, mag. Lado Bradač z Ministrstva za notranje zadeve, direktor Uprave uniformirane policije Danijel Lorbek in ostali predstavniki različnih resorjev in služb.

Generalmajor Glavaš je uvodoma ocenil, da so pridobljene izkušnje dragocene za vse in izpostavil inovativnost ter človekoljubnost, ki sta se izkazali v času epidemije. Spomnil je na organizacijo evakuacijskega leta iz Malija, za katerega sta se na konferenci načelnikov obrambnih štabov zahvalili Avstrija in Italija. Meni, da je v času rasti okužb zaščita pripadnikov SV s cepljenjem pomembna za opravljanje zakonskih nalog SV.

Poveljnik sil je izpostavil, da je Vojaška zdravstvena enota s cepljenjem zaščitila okrog 51% pripadnic in pripadnikov sil SV, ocenjuje pa, da se, upoštevajoč udeležbo pripadnikov na cepljenjih izven SV, v silah SV približujejo 70% precepljenosti.  Sodi, da je celosten pristop in sodelovanje vseh deležnikov nacionalnovarnostnega sistema ključ do optimalnega soočanja z epidemijo virusne bolezni in ostalih kompleksnih krizah, do katerih lahko pride v sodobnem varnostnem okolju. Beseda na posvetu je med drugim tekla tudi o potrebi po sistematičnem urjenju in nadgrajevanju kriznega upravljanja, o inovativnosti Slovencev, zaradi katere so bile uspešno izvedene vse potrebne evakuacije in prevozi kljub skromni slovenski letalski floti. Andrej Šter se je načelniku Generalštaba SV zahvalil za logistično podporo, ki jo je SV nudila članom krizne celice MZZ, izjemno sodelovanje med Civilno zaščito in vojsko je izpostavil tudi poveljnik civilne zaščite, saj se je v številnih transportih skoraj v celoti naslonil na SV. Dr. Logarjeva je poudarila, da se bo z delta različico virusa okužilo več ljudi in da je cepljenje edina možnost, da se bo epidemija končala prej.     

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava