Skip to main content

30 let sodelovanja, temelječega na trdnem partnerstvu

Ob 30. obletnici sodelovanja med Slovensko vojsko (SV) in Nacionalno gardo Kolorada (NGK) načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš med  8. in 10. marcem gosti brigadirko Lauro Clellan, poveljnico NGK in delegacijo, del katere je tudi namestnica guvernerja zvezne države Kolorado Dianne Primavera.

 

Med tridnevnim obiskom je delegacijo sprejela predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil dr. Nataša Pirc Musar, obiskali so tudi Vlado RS in ameriško veleposlaništvo.

Na osrednji slovesnosti ob obletnici sodelovanja sta v Vili Bled načelnik Generalštaba SV in poveljnica NGK podpisala sporazum o nadaljnjem sodelovanju. Na predlog Generalštaba Slovenske vojske je slovenski minister za obrambo Nacionalni gardi Kolorada podelil Medaljo za mednarodno sodelovanje II. stopnje.

Z namenom spodbujanja ozaveščenosti o varstvu okolja in pomenu čebel za preživetje človeštva tudi znotraj vojaškega okolja, so gostom v Čebelarskem muzeju v Radovljicipredstavili čebelarstvo na Slovenskem. Ob tem so podpisali Pismo o nameri sodelovanja na področju podpore pri čebelarjenju kot terapevtski dejavnosti predvsem za vojne veterane NGK, ki jo bodo nudili slovenski strokovnjaki. Ameriška delegacija je v dar prejela manjši čebelnjak s panjskimi končnicami.

 

Sodelovanje na obrambnem področju se je začelo leta 1993 v okviru t.i. »The State Partnership Program«, katerega nosilka je bila nacionalna garda ameriške zvezne države Kolorado. Vojski sta do sedaj med drugim sodelovali na področju usposbljanja in izobraževanja, skupnih vojaških vaj, pa tudi na mednarodni operaciji v Afganistanu.

 

Meddržavni partnerski program med RS in ZDA

Meddržavni partnerski program med Poveljstvom ameriških sil za Evropo (EUCOM) in državami, ki so nastale po padcu berlinskega zidu, je bil razvit leta 1992 z namenom ameriške pomoči pri oblikovanju obrambnih sistemov v novih državah. Prve so za pomoč zaprosile Baltske države, Slovenija je k partnerskemu programu pristopila pred tremi desetletji. Danes v njegovem evropskem delu sodeluje 22 držav. ZDA so program organizirale tako, da so z vsako državo povezale nacionalno gardo iz določene zvezne države, Slovenijo so povezale z NGK.

 

Pogled skozi 30 let sodelovanja med SV in NGK

Sodelovanje z NGK je sprva temeljilo predvsem na aktivnostih »vojska - vojski« in je SV omogočilo dostop do vojaških in civilnih strokovnjakov v programih izmenjav, kar je bilo dragoceno v začetnem obdobju razvoja SV . Pripomoglo je k razvoju zmogljivosti in doseganju povezljivosti med vojskama ter posledično znotraj Zavezništva. Skozi leta se je preusmerilo na nekaj specifičnih in strateško pomembnih vojaških področij; sodelovanje na vajah in usposabljanjih, na področju vojaškega gorništva in bojevanja v gorah, logistike, jedrske, radiološke, kemične in biološke obrambe, vojaškega letalstva, podpore pri razvoju podčastniškega zbora, razvoja vadišč in strelišč, zadnjih nekaj let pa tudi na področju kibernetske varnosti in obrambe.

Pripadniki NGK so bili redni udeleženci mednarodnih vojaških vaj v RS, predvsem na vajah Jadranski udar in Zvezda Triglava, kjer je NGK v začetku podprla slovenske napore za organizacijo vaje, namenjene urjenju gorskega bojevanja. Sodelovanje je bilo uspešno tudi na seriji vaj v organizaciji Poveljstva ameriške vojske za Evropo Defender Europe.

SV in NGK sta od leta 2011 do 2014 skupaj delovali v Natovi operaciji Isaf v Afganistanu, kar je dodatno prispevalo k izboljšanju sodelovanja večnacionalnih enot v kompleksnem mednarodnem okolju in krepitvi medsebojnega zaupanja.

Vsa leta sodelovanja je zaznamovalo tudi vzdrževanje dialoga in redna izmenjava stališč o aktualnih varnostnih izzivih v regiji in svetu, kar je dodatno krepilo zaupanje med zaveznicama.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava