Skip to main content

10 dni pomoči, podpore in sodelovanja 15. polka vojaškega letalstva pri gašenju požarov na Krasu

15. polk vojaškega letalstva je bil prvič napoten na gašenje požarov na območju občine Pivka in nato še Opatjega sela v petek, 15. julija, naslednji dan je minil v zatišju pred požari.

Od nedelje, 17. julija, pa je letalstvo Slovenske vojske vsak dan zagotavljalo podporo gasilskim enotam s helikopterji Bell-412, Cougar AS AL 532 in letalom Pilatus PC-6, v povprečju je dnevno sodelovalo in bilo v pripravljenosti pet letalnikov Slovenske vojske, ki so sodelovali pri gašenju in izvidovanju terena.

Letala in helikopterji so bili oskrbovani z zemeljsko ekipo, ki je dnevno zagotavljala do štiri cisterne z letalskim gorivom, tehnično podporo vzdrževanja in pregleda letalnikov po preletenem servisnem intervalu, kontrolorje združenih ognjev za kontrolirano in varno izvedbo preletov nad požarišči, veziste ter drugo logistično podporo za uspešno izvedbo naloge.

Posadke helikopterjev in letal so v 10 dneh preleteli požarišča 2275-krat ter pri tem odvrgli okoli 2, 2 milijona litrov vode in naleteli 240 ur. Poleg sodelovanja pri gašenju je 15. polk vojaškega letalstva nemoteno zagotavljal dežurni helikopterski posadki v 15 minutni pripravljenosti na letališču Brnik in Maribor, ki sta v teh desetih dneh poleteli na pomoč 18-krat, od tega 3-krat v gore in 15-krat poskrbeli za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem sta prepeljali 28 oseb in skupaj naleteli 21 ur.  

 Foto Goran Kroselj

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava