Skip to main content

Severna Makedonija

SEVERNA MAKEDONIJA – Natovo poveljstvo v Skopju (NATO HQSk) v okviru Joint Enterprise, Nato

Severnoatlantsko zavezništvo je v Severni Makedoniji prisotno od leta 1999, kot posledica krize na Kosovu. V letu 2002 se je formiralo Natovo poveljstvo v Skopju (NATO HQSk), ki je v največjem obsegu štelo več kot 300 zaposlenih. Zaradi napredka na področju obrambnih reform v Severni Makedoniji (na vrhu Nata v Bukarešti leta 2008 je bilo namreč sklenjeno, da se Severno Makedonijo povabi v Nato takoj, ko bo ta razrešila spor glede imena z Grčijo) in zmanjševanja potreb po zaledni podpori sil na Kosovu se prisotnost Nata tudi v Severni Makedoniji zmanjšuje.

Najpomembnejši nalogi NATO HQSk sta podpora Severni Makedoniji pri preoblikovanju obrambno-varnostnega sektorja in pomoč državi na njeni poti približevanja zavezništvu. V zvezi s tem poveljstvo intenzivno sodeluje z makedonskimi ministrstvi za obrambo ter notranje in zunanje zadeve, z makedonskim ministrstvom za transport in komunikacije pa usklajuje Natovo izvajanje programa obnove cestne infrastrukture v Severni Makedoniji (sofinanciranje izgradnje cest in mostov). Naloga poveljstva je tudi podpora Natovim operacijam in misijam na območju Zahodnega Balkana (predvsem KFOR) ter spremljanje uresničitve Ohridskega okvirnega sporazuma, ki je bil podpisan po medetničnem konfliktu leta 2001 med predstavniki albanske skupnosti in predstavniki Severne Makedonije.

Ko je Severna Makedonija marca 2020 postala članica Nata, je misija v Severni Makedoniji poudarjeno delovala na zagotavljanju podpore obrambnim reformam in popolni vključitvi države v zavezništvo do svojega formalnega zaprtja.

Slovenija je v NATO HQSk sodelovala od novembra 2009 do njenega zaključka marca 2021. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava