Skip to main content

10. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2022

Vaja usposabljanja kontrolorjev združenih ognjev

Med 23. majem in 5. junijem bo v Republiki Sloveniji potekala že deseta mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2022 (angl. Adriatic Strike), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali certificirani kontrolorji združenih ognjev, posadke strelnih platform, poveljniki do ravni divizije in načrtovalci združenih ognjev ter pripadniki specialnih enot.

Na vaji naj bi sodelovalo okoli 650 udeležencev, izmed teh približno 400 pripadnikov iz 26 zavezniških in partnerskih držav, in sicer iz Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

 

 

Adriatic Strike 22

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju občin Bohinj, Idrija in Ribnica, v katerih bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Tudi na letošnji vaji bo za enoto velikosti voda potekalo neprekinjeno 72-urno usposabljanje, ki se bo izvajalo v smeri Cerkelj ob Krki, Trbovelj, vadišča Crngrob, Rakovega Škocjana in osrednjega vadišča Slovenske vojske v Postojni ter se bo končalo v četrtek, 2. junija, na vadišču Bloška Polica. Usposabljanje bo ponoči podpiralo letalo na višinah nad 1000 metri.

Prvi teden vaje je namenjen prihodu udeležencev, vzpostavitvi strukture vodenja in poveljevanja ter pogojev za izvedbo vaje, ki bo potekala na širšem območju Republike Slovenije in v njenem zračnem prostoru. Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo od ponedeljka, 30. maja, do petka, 3. junija, začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 23. uro. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Aktivnosti na terenu, ki so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo, bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico, kolikor bo mogoče, nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

Na videopovezavah desno si lahko ogledate posnetke z vaje Jadranski udar v 2019.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava