Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.05.2017

Žnidarčiču dve medalji na EP, Bertoncelj in Belakova v Kopru na stopničkah

Kajakaš na divjih vodah, pripadnik Športne enote Nejc Žnidarčič, je svoji veliki zbirki medalj dodal še dve na Evropskem prvenstvu za kajakaše na divjih vodah v Skopju. Zadnji dan prvenstva je na ekipni tekmi (skupaj z Debeljakom in Urankarjem) v sprintu osvojil naslov evropskega prvaka. Bili so tudi glavni favoriti za zmago, saj so dan prej na posamični tekmi zasedli prva tri mesta. Fantje so pokazali zelo dobre vožnje in za 19 stotink ugnali Francoze. Takoj po prihodu v cilj je bila sicer rahla zmeda, saj so na semaforju vodili Čehi. Po pritožbi našega vodstva pa so organizatorji vrstni red spremenili in našim kajakašem priznali ekipno zmago. Dan prej je Žnidarčič v posamičnem sprintu dolgoletno krono predal reprezentančnemu kolegu Debeljaku in osvojil srebrno medaljo. V zelo izenačeni vožnji na reki Treski je prvih sedem tekmovalcev ločila le sekunda, tako da je bila tekma res izjemna. »Če me je že moral kdo premagati, sem vesel, da je to Vid,« je povedal Nejc.

Na letošnji tekmi svetovnega pokala v gimnastiki v Kopru sta pripadnika Športne enote Teja Belak in Sašo Bertoncelj stala na stopničkah. Sašo Bertoncelj je na konju z ročaji izvedel sanjsko vajo in z oceno 14,900 premagal Madžara Malalia in Berkija, ta ima že zlato na EP, SP in OI. Kako vesel je bil Bertoncelj, se je videlo takoj po koncu nastopa, saj je visoko dvignil pesti. »Prvič mi je uspelo to vajo izvesti skoraj brez napake, da premagaš vse konkurente, vključno z olimpijskim prvakom Berkijem, in še pred domačim občinstvom, pa je sanjsko.«
Belakova je že v kvalifikacijah prikazala dobre skoke in nakazala možnost uvrstitve med najboljše tri. V finalu je prvi skok opravila dobro, drugega, težjega, pa z manjšo napako in prejela oceno 14,025. Zaostala je samo za Brazilko Andradovo (14,600) in Madžarko Devaiovo (14,150) in že tretjič letos stala na odru za zmagovalce. »To, da so organizatorji tekmovanje iz Stožic prestavili v Koper, je bila dobra zamisel,« je povedala Teja.

Fotografije: arhiv ŠPE