Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.06.2018

Žnidarčič svetovni prvak med posamezniki in ekipno, Kauzer evropski prvak posamično in bronast ekipno, Bertoncelj na stopničkah v Kopru

Pretekli vikend je bil zelo uspešen za slovenske kajakaše in kanuiste na divjih vodah. Pripadnika Športne enote Slovenske vojske Nejc Žnidarčič in Peter Kauzer sta skupaj osvojila štiri medalje na svetovnem in evropskem prvenstvu ter napovedala odlično sezono med vratci na divjih brzicah. V švicarskem kanjonu reke Muota je potekalo svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah, kjer je Žnidarčič po lanski srebrni medalji znova postal svetovni prvak. Že v polfinalu je kazalo na popoln slovenski dan, saj so se kar štirje Slovenci uvrstili v finalno vožnjo. Tam je Nejc dokazal mlajšim sotekmovalcem, da je še vedno najboljši med spustaši in osvojil zlato medaljo pred še dvema Slovencema, Debeljakom in Urankarjem, Oven pa je osvojil šesto mesto. Zadnji dan prvenstva je bila na sporedu še ekipna vožnja, kjer so bili Slovenci prvi favoriti in ta status opravičili z osvojeno zlato ekipno medaljo pred Francozi in Nemci.

Na Evropskem prvenstvu med kajakaši slalomisti na divjih vodah, ki je potekalo pretekli vikend v Pragi, je srebrni olimpijec Peter Kauzer drugič v svoji karieri postal evropski prvak. Na progi Troja, ki mu do zdaj ni bila preveč pri srcu, je domačim favoritom pokvaril pričakovano zmagoslavje. Že v kvalifikacijah je vozil brez napak in dosegel tretji čas, v polfinalu je šel na »ziher« z edinim ciljem uvrstiti se v finalno vožnjo. Tam je nastopil suvereno brez napake in premagal oba domača favorita, Prindiša in Prskala, ki sta osvojila drugo in tretje mesto. V ekipni vožnji je Peter skupaj s Srebotnikom in Testenom osvojil bronasto odličje za domačini Čehi in drugouvrščenimi Poljaki.

V Kopru je bila izvedena tekma svetovnega pokala v športni gimnastiki, kjer je pripadnik Športne enote Slovenske vojske Sašo Bertoncelj osvojil tretje mesto. Sašo se je skozi šivankino uho prebil v finale, kjer njegov nastop ni bil najboljši. Kljub temu je osvojil bronasto medaljo in bil zelo vesel te uvrstitve. »Zadnje čase mi vaje ne uspevajo najboljše in stopničke v Kopru so mi izboljšale pogled na celotno sliko,« je povedal Sašo ob koncu tekmovanja.

Fotografije: arhiv ŠPE, Kajakaška zveza Slovenije