Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.09.2017

Žgank drugi na SP v judu, padalci do bronaste kolajne na EP, Kauzer in Teja Belak na stopničkah

Pripadniki športne enote so pretekli konec tedna spet odlično nastopili na svetovnem in evropskem prvenstvu ter tekmah svetovnega pokala. V Budimpešti je potekalo svetovno prvenstvo v judu, Mihael Žgank pa je poskrbel, da je Slovenija osvojila prvo moško kolajno na velikih tekmovanjih. Judoist iz Griž, ki trenira judo že 16 let, je opravil celotno šolanje v znamenitem klubu na Lopati. Prve dobre rezultate je kazal kot mladinec, z 22 leti se je že uvrstil na olimpijske igre, leto 2017 pa je njegovo. Prvič se je uvrstil na stopničke na tekmi svetovnega pokala, aprila je bil na EP v vrhunski formi, vendar je imel neugoden žreb, na Madžarskem pa je končno dočakal svoj dan. V dopoldanskih izločilnih bojih je moral Žgank do finala premagati Estonca, nato dva judoista, ki sta že osvojila bronasto kolajno na EP, Gruzijca Gviniašvilija in Rusa Halmurzajeva. V četrtfinalu je premagal prejšnjega svetovnega prvaka in nosilca bronaste kolajne z OI Korejca Gwaka, v polfinalu pa še evropskega prvaka Srba Kukolja. V finalu se je proti še enemu Srbu Majdovu odločno boril, po izenačenem rednem delu pa je sledil podaljšek, v katerem je odločila sodniška kazen v korist srbskega tekmovalca. »Danes bi bil zadovoljen tudi z bronasto kolajno,« je povedal Mihael Žgank, »bil pa sem čisto blizu naslova. V vsakem porazu je nekaj grenkega priokusa, toda na koncu se moram veseliti te prve moške medalje za Slovenijo.«

Podgorica v Črni gori je pretekli teden dni gostila najboljše evropske padalce v klasičnem padalstvu, skokih na cilj in v figurativnih skokih, slovenska ekipa pa se v domovino vrača z novim odličjem. Moška ekipa v postavi Roman Karun, Peter Balta, Borut Erjavec, Senad Salkič in Matej Bečan je osvojila bronasto kolajno, naši padalci pa so imeli tokrat tudi nekaj športne sreče. Začetek za Slovence namreč ni bil prav vrhunski, zato so si v prvih treh serijah nabrali nekaj zaostanka, obenem pa so predvsem Francozi in Madžari skakali odlično in so bili vseskozi na vrhu. Po peti seriji so se stvari spremenile. Madžari in Francozi so začeli popuščati, svoje so dodale še nestabilne vremenske razmere, ki so jih bolj znali izkoristiti Belorusi, Čehi in Slovenci, ki so si z odlično zadnjo serijo zagotovili mesto na zmagovalnem odru. Za uteho je Madžarom pripadlo prvo mesto med posamezniki, najboljši Slovenec med moškimi pa je bil tokrat Roman Karun, ki je zasedel deveto mesto. Škoda, ker jim ni uspelo izvesti še nekaj treninga v domovini, da bi imeli ob koncu kakšen centimeter manj, toda tudi bronasta kolajna v taki konkurenci je vrhunski dosežek. Razmere za skakanje so bile zelo neugodne in spremenljive, kar je najbolj izkusila Maja Sajovic, ki je zasedla zanjo skromno 35. mesto.

Srebrni olimpijec Peter Kauzer je v pravem trenutku prišel do odlične forme. Na tekmi svetovnega pokala v italijanski Ivrei je letos prvič stal na stopničkah. V finalni vožnji je z majhno napako in zaostankom 2,16 sekunde za zmagovalcem Čehom Prindišem končal na tretjem mestu, kar je Petra zelo razveselilo. Čaka ga še ena tekma svetovnega pokala, potem pa konec meseca nastop na SP, na katerem bo imel novo priložnost za osvojitev kolajne. Slovenska telovadka Teja Belak je na uvodni tekmi jesenskega dela svetovnega pokala v Varni v preskoku ponovno stala na stopničkah. To je bila že njena tretja uvrstitev med prve tri letos. Teja Belak je dvakrat lepo skočila in z oceno 13,900 točke zasedla tretje mesto.

Fotografije: arhiv ŠPE